Ανακαλύφθηκε νέο είδος θαλάσσιου ερπετού!
Παλαιοντολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Bath ανακάλυψαν ένα νέο είδος μοσάσαυρου σε ένα ορυχείο φωσφορικών αλάτων στο Sidi Chennane, στη μαροκινή επαρχία Khouribga.
Τα απολιθώματα αυτού του θαλάσσιου ερπετού χρονολογούνται από τα τέλη του Μάαστριχτ, την τελευταία περίοδο της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Στο νέο είδος έχει δοθεί το όνομα «Carinodens acrodon». Ήταν προσαρμοσμένος για να συνθλίβει το σκληρό κέλυφος των θηραμάτων του, όπως καρκινοειδή και οστρακοειδή. Το Carinodens acrodon είχε μήκος 2 έως 3 μέτρα και είχε χαμηλά, ορθογώνια και πεπλατυσμένα δόντια. Ζούσε μαζί με δύο άλλα είδη Carinodens: το «Carinodens minalmamar» και το «Carinodens belgicus».
«Οι πρώτοι μοσάσαυροι είχαν μικρά, κωνικά και καμπύλα δόντια, κατάλληλα για το κυνήγι σχετικά μικρών θηραμάτων, όπως ψάρια και σουπιές», περιγράφουν ο παλαιοντολόγος Nicholas Longrich του Πανεπιστημίου του Bath και οι συνεργάτες του σε άρθρο στο περιοδικό Diversity.
Μέχρι το τέλος της Κρητιδικής, ωστόσο, οι μοσάσαυροι είχαν αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων δοντιών. «Αυτά περιελάμβαναν τεράστια δόντια σε σχήμα κώνου για την αρπαγή και τον τεμαχισμό θηραμάτων, αμβλύ δόντια για τα οστά, δόντια σε σχήμα μαχαιριού για κοπή μεγάλων θηραμάτων, δόντια σε σχήμα πριονιού για πριόνισμα και χαμηλά, σφαιρικά δόντια για ρωγμές ασπόνδυλων με σκληρό κέλυφος», εξηγούν οι ερευνητές.
Η ποικιλομορφία των μοσόσαυρων στο Μαρόκο είναι εξαιρετική και υποδηλώνει ότι συνέχισαν να εξελίσσονται μέχρι λίγο πριν από τη μαζική εξαφάνιση στο τέλος της Κρητιδικής.
Οι Μοσάσαυροι μπορεί να ήταν πιο εξειδικευμένοι και ποικίλοι στην οικολογία τους από άλλες θαλάσσιες ομάδες από τη Μεσοζωική εποχή.
newsbomb.gr