Μετάλλαξη Όμικρον: Οι εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα (vids)
Μετάλλαξη Όμικρον: Οι εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα (vids)

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα (vids)

Μετά την έκρηξη-σοκ κρουσμάτων

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει κατά 90% και στην Ελλάδα, οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για αποκλιμάκωση σύντομα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βλέπουν αποκλιμάκωση από τον επόμενο μήνα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι διαβλέπουν ότι έχει γίνει ήδη το βήμα προς την ενδημικότητα του κορωνοϊού, που εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει ο εφιάλτης ολόκληρης της υφηλίου.

Μάλιστα, από μέλη της επιστημονικής κοινότητας γίνεται λόγος ακόμη και για Πάσχα με μηδενικά κρούσματα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την άλλη να διατηρεί χαμηλά τον πήχη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί «ήπιας μορφής».

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση -«Ανοιξη για όλες τις κοινωνίες»

Ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Γιώργος Χειλάς, εκτίμησε ότι αν περάσουμε αυτόν τον μήνα και το υγειονομικό σύστημα αντέξει, σιγά σιγά η πίεση θα αποκλιμακωθεί, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μία άνοιξη για όλες τις κοινωνίες».

«Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, μόλις μπει η άνοιξη, θα είναι μια άνοιξη για όλες τις κοινωνίες», είπε, εξηγώντας ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται», διότι έτσι διακυβεύεται και η περίπτωση εκείνη να κάνει μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτική, αλλά πολύ περισσότερο νοσογόνος.

«Ανοιξη με κρούσματα, αλλά λίγα -Οι κλινικές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα»

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε μηδενισμό κρουσμάτων, αλλά «πολύ μικρό αριθμό. Θα περάσουμε την άνοιξη με κρούσματα. Όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα συνεχίσουν να μπαίνουν στα νοσοκομεία με κορωνοϊό». Ωστόσο, «θα γυρίσουμε κι εμείς στην κανονική μας ιατρική ζωή. Άρα, νομίζω ότι την άνοιξη οι κλινικές μας θα γυρίσουν όπως ήταν και πριν».

Πάσχα με μηδενικά κρούσματα

Ακόμη πιο αισιόδοξος, μάλιστα, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος περιέγραψε μία «καλή εικόνα» που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με τη μετάλλαξη Όμικρον, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.

«Ξεκαθαρίζεται ότι οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, ωστόσο υπάρχει αυτή η σαφής τάση προς την αποκλιμάκωση, ενώ εκτιμάται ότι η κορύφωση των κρουσμάτων θα επέλθει στις 20-22 Ιανουαρίου, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες. Το «μάξιμουμ» του αριθμού των κρουσμάτων, δε, δεν θα ξεπεράσει τις 53.000», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μετέφερε μάλιστα μια ακόμη πιο αισιόδοξη εκτίμηση: Εάν δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του Covid-19, τότε το Πάσχα, περίπου στις 20 Απριλίου, μπορεί να έχουμε μηδενικά κρούσματα.

«Η μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου και η τήρηση των μέτρων, τα πολλά τεστ και οι περισσότεροι εμβολιασμοί που παρατηρούνται, οδηγούν σε αυτή την καλύτερη εικόνα. Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε», ανέφερε, καταλήγοντας: «Ας φωτιστούμε κι ας λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική, χωρίς ιδεοληψίες, για να διατηρηθεί αυτή η τάση. Είναι στο χέρι μας», επισήμανε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Μειωμένη η νοσηλεία κατά 70% σε σχέση με τη «Δέλτα»

Παράλληλα, φαίνεται πως η «Όμικρον» έχει μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας κατά 70% σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, όπως εξήγησε ο κ. Χειλάς, διότι ναι μεν τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν, παρατηρείται αύξηση στις προσελεύσεις στα επείγοντα, αλλά οι «σκληρές εκβάσεις» δεν αυξάνονται.

«Βλέπουμε μια ταχύτατη, ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων και μολύνσεων. Προς το παρόν δεν βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στις σκληρές εκβάσεις, όπως είναι οι νοσηλείες, είτε σε απλές κλίνες είτε στις ΜΕΘ, και οι θάνατοι».

Βέβαια, τόνισε ότι παρατηρείται μια αύξηση στις προσελεύσεις στα επείγοντα, που έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί, υπογραμμίζοντας πως δεν προκαλεί «σοκ και δέος» ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις νοσηλείες.

«Θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα σε 15-20 ημέρες, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το υγειονομικό σύστημα θα αντέξει παρά τα προβλήματα που έχει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χειλάς.

Και συμπλήρωσε το εξής: «Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανάγκη για νοσηλεία μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη Δέλτα και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους. Ωστόσο, ο εμβολιασμένος έχει μηδαμινή πιθανότητα να νοσηλευτεί. Άρα, όταν έχουμε 5.000 κρούσματα από τη Δέλτα θα έχουμε για παράδειγμα 100 νοσηλείες. Όταν θα έχουμε 50.000 νέες διαγνώσεις από την Όμικρον θα έχουμε πάλι 100-150 νοσηλείες, επειδή ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος. Αν ο πληθυσμός ήταν ανεμβολίαστος θα έπρεπε να έχουμε 1.000 περίπου κλίνες κάθε μέρα».

Κορύφωση σε 2-3 βδομάδες και μετά απότομη πτώση

Συν τοις άλλοις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του 5ου κύματος θα έρθει σε 2 με 3 εβδομάδες από τώρα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση.

«Αυτό που μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια είναι πως το κύμα θα φτάσει στην κορύφωσή του σε περίπου 2-3 εβδομάδες από τώρα και από εκεί και πέρα θα αρχίσει μια γρήγορη πτώση και φαίνεται πως θα εξαντληθεί στις αρχές Φεβρουαρίου», επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν είναι ήπια

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παραμένει συγκρατημένος αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και το πόσο σοβαρή εν τέλει είναι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Οργανισμού, η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από το παγκοσμίως κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα, ωστόσο δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια».

«Ενώ η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η "Ο" νοσηλεύει και σκοτώνει ανθρώπους».

Ακόμη, ο κ. Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων, καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις εκτινάσσονται, την ίδια ώρα που τα συστήματα υγείας σχεδόν σε όλες τις χώρες βρίσκονται -αν δεν έχουν ξεπεράσει μάλιστα- στα όριά τους. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος, από τη στιγμή που ο ιός σε όλο τον πλανήτη έχει σκοτώσει πάνω από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Τζάνετ Ντίας, επικεφαλής του ΠΟΥ στην κλινική διαχείριση, τόνισε μέσω δηλώσεών της από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, πως οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο -πάντα σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης, σημείωσε ότι φαίνεται επίσης να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος σοβαρότητας τόσο στους νεότερους όσο και στους ηλικιωμένους.

Αναπάντητο ερώτημα ο αντίκτυπος σε ηλικιωμένους

Ο αντίκτυπος της «Ο» στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής, αφορούσαν νεότερα άτομα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185