Ερώτηση Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Π.Ε. Ηρακλείου
Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, που είχε επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, προκάλεσε τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές των τελευταίων σαράντα χρόνων, αφήνοντας πίσω του πληγές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.
Δεν άφησε ανεπηρέαστο και προκάλεσε ιδιαίτερες δομικές βλάβες στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Π.Ε. Ηρακλείου, το οποίο συμπληρώνει περισσότερα από 150 χρόνια ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Π.Ε. Ηρακλείου.
Από το έτος 1984 έχει κηρυχθεί διατηρητέο κτίριο και μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς (ΥΠΟΟΑ/ΔΙΔΑΠ/Γ/50256/3143/30.12.1988 ΥΑ (ΦΕΚ 34/Β/20.1.1989) – Χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψάνου Νομού Ηρακλείου). Το καλαίσθητο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το σχολείο, θεμελιώθηκε στις 20 Μαρτίου 1927 και ήταν αποτέλεσμα των Θραψανιωτών της διασποράς, της ενορίας Θραψανού και των κατοίκων
Συγκεκριμένα στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής επισημαίνει ότι «Λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο υφιστάμενο κτίριο του σχολείου, αυτό λειτουργεί σε containers, τα οποία παραχωρήθηκαν για την προσωρινή στέγασή του».
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Θραψανού εξέφρασε την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό του, σχετικώς με την αποκατάσταση του κτιρίου, αναφέροντας ότι «…Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο υφιστάμενο κτίριο του σχολείου μας ανάγκασαν να εγκατασταθούμε σε άλλο χώρο με την τοποθέτηση container για σχολικές τάξεις. Τα παιδιά μας ήδη διανύουν τον τέταρτο σχολικό χρόνο στους οικίσκους χωρίς τις απαραίτητες υποδομές όπως :
Ο αύλειος χώρος αποτελείται από τμήμα του δημοτικού δρόμου του χωριού περιφραγμένος με πλέγματα χωρίς σκέπαστρο με αποτέλεσμα τις βροχερές μέρες τα παιδιά να βρέχονται ακόμα και κατά την μετακίνηση τους στους χώρους υγιεινής και όχι μόνο π.χ τουαλέτες, κυλικείο διάλειμμα κ.α.
Οι διδακτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών αναγκάζουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους για διαφορετικές δραστηριότητες π.χ. στην αίθουσα πληροφορικής λειτουργεί και το τμήμα ένταξης, δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αποτέλεσμα τα παιδιά να μετακινούνται στην αίθουσα της ενορίας και όχι μόνο… Είναι αποκαρδιωτική η εικόνα για εμάς τους Θραψανιώτες να αντικρίζουμε καθημερινά το σχολείο μας στο οποίο φοίτησαν γενιές και γενιές να στέκεται λαβωμένο, εγκαταλειμμένο, σαν φάντασμα στο πιο κομβικό σημείο του χωριού μας. Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό επιδεινώνονται με το πέραμα του χρόνου καθώς από τα σπασμένα πορτοπαράθυρα, τις ρωγμές στη στέγη και τους τοίχους μπαίνουν νερά και n υφιστάμενη κτιριακή εικόνα χειροτερεύει.
Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Θραψανού ζητάμε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του σχολείου μας για να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην κανονικότητα».
Παράλληλα, ο κ.Αυγενάκης αναφέρει και αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ενσκήψει στο εν λόγω θέμα, σε συνεργασία με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώας Πεδιάδος, συνολικού προϋπολογισμού 172.747,50 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος από το Πολυτεχνείο Κρήτης με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες και διερεύνηση βέλτιστων λύσεων Αποκατάστασης – Ενίσχυσης του Σχολείου Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021». Επιπροσθέτως την 26.04.2024 εγκρίθηκε η προμελέτη αποκατάστασης του μνημείου και στην υπ’ αριθμόν 37/17.10.2024 συνεδρία του ΚΣΝΜ, το συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης της οριστικής μελέτης αποκατάστασης και της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών και τσιμεντοπλακιδίων του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού.
Τέλος, ο Βουλευτής τονίζει ότι «ότι η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού και η επαναλειτουργία του αποτελεί ζήτημα επιτακτικής ανάγκης και η κυβέρνηση έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους θέματα και συνεχώς υλοποιεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της» και ζητά να λάβει απαντήσεις σχετικά με:
1.)ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το έργο και ποιες ενέργειες θα γίνουν για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού,
2.)ποιος είναι ο φορέας χρηματοδότησης και πόσο εκτιμάται το κόστος εργασιών αποκατάστασης βάσει του προϋπολογισμού μελέτης,
3.)ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εργασιών και ο εκτιμώμενος χρόνος λειτουργίας του σχολικού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού και
4.)ποιες περαιτέρω ενέργειες – παρεμβάσεις σκοπεύουν να προβούν, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η ασφάλεια των μαθητών.