«2022»
«Κορονοϊός, ακρίβεια και εκλογές»
Το έτος 2021 πέρασε κουτσά, στραβά κι ανάποδα από την Ελλάδα , αφήνοντας πίσω του σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, ροές αλλόφυλων και αιφνίδιους θανάτους σε πολλούς απλούς ή σημαντικούς Έλληνες.
Μέσα σε 30 μήνες η κυβέρνηση του τόπου αντιμετώπισε απροσδόκητες, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα κρίσεις.
Την επιχείρηση «εισβολής μεταναστών» στον Έβρο, την προκλητικότητα της Τουρκίας, τα απανωτά κύματα της πανδημίας, τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.
Το νέο έτος είναι προ των πυλών και τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα είναι ακόμη ανοικτά.
Η κυβέρνηση, οι πολίτες, ολόκληρη η κοινωνία δίνουν την τελευταία και σημαντικότερη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών αναμένεται να είναι νικηφόρα.
Ενώ η παραπάνω μάχη βρίσκεται στην κορύφωση της με την έλευση του καινούριου χρόνου, μια διαφορετική μάχη η οποία βρίσκεται στο πεδίο της οικονομίας αρχίζει.
Είναι η μάχη κατά της έκρηξης των τιμών στον τομέα της ενέργειας που προκαλεί τσουνάμι κύματος ακρίβειας.
Οι τιμές στην αγορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οικονομικών αναλυτών που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία στο πετρέλαιο και ακόμη περισσότερο στο φυσικό αέριο.
Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο περιβάλλον προβλέπεται κύκλος ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, στην αγροτική παραγωγή και σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα.
Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστική κρίση, εάν δεν ληφθούν κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της.
Γιατί μπορεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος να μετριάσει τις ανατιμήσεις, αλλά οι αυξήσεις των αναγκαίων προϊόντων της καθημερινότητας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των οικογενειών και των επιχειρήσεων.
Μετά την επώδυνη για την κοινωνία μνημονιακή δεκαετία και την διετία της υγειονομικής κρίσης, οι αντοχές της κοινωνίας είναι πλέον περιορισμένες.
Τα πληθωριστικά φαινόμενα εφόσον επικρατήσουν θα προκαλέσουν δυσάρεστη έκπληξη κυρίως για τους νέους κάτω των 35 ετών, αφού είναι γνωστό ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή στο ευρώ ο πληθωρισμός ήταν ανύπαρκτος στην Ελλάδα.
Αυτή τη μάχη κατά της ακρίβειας είναι η πιο σημαντική που θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση το νέο έτος 2022.
Για το λόγο αυτό εκτός από τα κατάλληλα αντιπληθωριστικά μέτρα που υποχρεούται να λάβει, πρέπει να ενταθούν και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας για να μην αποτύχει η προσπάθεια της πολιτείας για τη συγκράτηση των τιμών και την ισορροπία ανάμεσα στην εγχώρια παραγωγή, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο καταναλωτικό κοινό.
Ο ορίζοντας θα ήταν ανοικτός στην Ελλάδα για το νέο έτος αν δεν υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και ο αστερίσκος της πανδημίας του κορωναϊού.
Ο πολιτικός λογαριασμός που αποδίδεται από την κυβέρνηση προς τον λαό στο τέλος του έτους δείχνει ότι, αν και υπήρξαν αστοχίες κατά την διαχείριση αυτών των κρίσεων, αξιολογείται θετικός , είναι όμως ακόμη ανοικτός.
Γιατί όπως είναι γνωστό οι πολίτες ψηφίζουν σύμφωνα με την τσέπη τους.
Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά που κυμαίνονται κοντά στο εκλογικό της αποτέλεσμα και να προηγείται με διψήφια διαφορά από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μεγαλύτερη από τις 8,5 μονάδες που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές.
Μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις για την οργανωτικότητα και την αποτελεσματικότητα της, στην λήψη των μέτρων κατά την διαχείριση των αναφερόμενων κρίσεων , όμως ο ανοικτός πολιτικός λογαριασμός θα κλείσει οριστικά στις εκλογές που θα γίνουν το νέο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικού μας καζαμία
Καλή Χρονιά σε όλους.