Νίκος Αντωνακάκης: «it’s the economy stupid ή (είναι η οικονομία, ηλίθιε)»
Νίκος Αντωνακάκης: «it’s the economy stupid ή (είναι η οικονομία, ηλίθιε)»

Νίκος Αντωνακάκης: «it’s the economy stupid ή (είναι η οικονομία, ηλίθιε)»

Αυτή η διάσημη ρήση αποτελεί, μια που έχουμε και επικαιρότητα προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α., το ένα από τα μηνύματα της καμπάνιας Προέδρου. Το άλλο ήταν «Don't forget health care» 

Ο προβληματισμός των πολιτών για τα θέματα της Υγείας είναι έντονος και απόλυτα δικαιολογημένος. Οφείλεται, κυρίως, στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία. Ελλείψεις που οδηγούν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της ανασφάλειας των ανθρώπων.

Ο Πρωθυπουργός δεν κρύβεται πίσω από το πρόβλημα. Με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι από τις πρώτες του προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ, με υλοποίηση δραστικών παρεμβάσεων. Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 2027 να έχουμε πολλά Κέντρα Υγείας, καλοπληρωμένους γιατρούς κι ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν έχει διστάσει ποτέ να δίνει ριξικέλευθες λύσεις για την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού Λαού. Το ίδιο πρόκειται να κάνει σίγουρα και με την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την οποία παρακολουθεί ο ίδιος, ως προσωπικό στοίχημα.

Ο ζήλος του μας δίνει θάρρος και κουράγιο στη διεκδίκηση της Δημόσιας Υγείας που μας αξίζει. Και ήδη έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους εγρήγορσης της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ, πέφτουν στο τραπέζι και προτάσεις «τεχνοκρατών» περί συγχώνευσης ή κατάργησης νοσοκομείων και δομών Υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας.

Δυστυχώς, οι προτεινόμενες λύσεις όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν την Υγεία, αλλά είναι και εντελώς άστοχες από πολιτική, κοινωνική αλλά και οικονομική σκοπιά.

Μία από αυτές τις εισηγήσεις αφορά και την πόλη του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, προτείνεται η συγχώνευση και ενοποίηση τμημάτων και κλινικών που σήμερα λειτουργούν και στα δύο Νοσοκομεία, με στόχο στο κάθε Νοσοκομείο να υπάρχουν στο μέλλον διαφορετικές κλινικές ως εξής:

(α) Στο Βενιζέλειο η λειτουργία των τμημάτων/κλινικών Γαστρεντερολογικό/Ενδοσκοπήσεις, Μαιευτική/Γυναικολογική, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων, Ενδοκρινολογική-Μεταβολικών Παθήσεων, Δερματολογική.

(β) Στο ΠΑΓΝΗ λειτουργία των τμημάτων/κλινικών Νευροχειρουργικό, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Αιματολογικό, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων, Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Καρδιοπαθών, Μονάδα Στεφανιογραφίας, Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Τμήμα Γηριατρικής.

Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, προτείνεται συρρίκνωση των λειτουργιών των δύο Νοσοκομείων του Ηρακλείου, ώστε στο τέλος να έχουμε ένα Νοσοκομείο, ουσιαστικά, στην πόλη μας.

Είναι σαν να οδηγούμε σε θανάτωση δύο ζωντανούς οργανισμούς και στη συνέχεια να προσπαθούμε να στήσουμε έναν τρίτο από τα ακρωτηριασμένα μέλη. Λύσεις τύπου Φρανκενστάιν. Που αντί να συνθέτουν, διαλύουν και εξισορροπούν.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι προτείνοντες τέτοιες λύσεις είναι: βελτίωση βαθμού κάλυψης αναγκών πληθυσμού, ποιότητα και ασφάλεια φροντίδας, ασφαλέστερη εφημέρευση, καλύτερη αξιοποίηση υποδομών και εξοπλισμού, ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση ανθρώπινων και υλικών πόρων, βελτίωση συνθηκών εργασίας προσωπικού και ανάπτυξη νέων δομών.

Πριν, βεβαίως, φτάσουμε να μιλάμε με όρους Management, προέχει να θυμηθούμε ότι αναφερόμαστε στην Υγεία. Μιλάμε για ένα δημόσιο συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό, που μάλιστα προστατεύεται από πλέγμα συνταγματικών διατάξεων.

Πράγματι, το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος υποχρεώνει το Κράτος να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Επίσης, η συναφής πρόβλεψη του άρθρου 5 παρ. 5 του Συντάγματος καθιερώνει το δικαίωμα καθενός στην προστασία της Υγείας.

Από το κανονιστικό σύμπλεγμα των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων συνάγεται ευθεία υποχρέωση του Κράτους για την προστασία της υγείας των πολιτών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.

Αυτή η υποχρέωση του Κράτους εξειδικεύεται σε πλήρη κάλυψη των αναγκών διάγνωσης και θεραπείας, των χειρουργικών επεμβάσεων, όπως και γενικά των αναγκών νοσηλείας των πολιτών. Η παροχή υγείας επιβάλλεται να είναι προσωπική, να μην αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και πάντως θα πρέπει να διαφυλάσσεται η επιστημονική και επαγγελματική αποτελεσματικότητα των ιατρών.

Εξάλλου, η σωστή οικονομική διαχείριση της Δημόσιας Υγείας δεν είναι το κλείσιμο των δομών που την παρέχουν, αλλά η λειτουργία τους με τον βέλτιστο τρόπο. Θεμελιώδες ζήτημα των κοινωνιών, διαχρονικά, αποτελεί η κατανομή των πόρων, γιατί οι πόροι που διαθέτει μία κοινωνία είναι πάντα ανεπαρκείς σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων.

Στην Υγεία ισχύει ο νόμος της ανεπάρκειας: κανένα υγειονομικό σύστημα δεν έχει αρκετούς πόρους για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των πολιτών. Στόχος είναι, λοιπόν, η κατανομή να γίνεται με τρόπο που να είναι βέλτιστη σύμφωνα με κάποιο κριτήριο ή την επιθυμεί η κοινωνία, ώστε να μεγιστοποιείται εντέλει η συνάρτηση κοινωνικής ευημερίας.

Γι' αυτό πρέπει να γίνονται ειδικές μελέτες που να τεκμηριώνουν την επιλογή, την αξιολόγηση και την κατανομή των περιορισμένων πόρων στο σύστημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185