Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός
Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός

Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός

Με βαθιά θλίψη, η Ελλάδα αποχαιρετά τον σπουδαίο συγγραφέα, σεναριογράφο και μεταφραστή Θανάση Βαλτινό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 92 ετών.

Βραβευμένος και πολυδιάστατος δημιουργός, ο Βαλτινός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεταπολεμικής λογοτεχνίας, αφήνοντας ένα ανεκτίμητο αποτύπωμα στην πεζογραφία και τις τέχνες.

Γεννημένος το 1932 στον οικισμό «Του Καράτουλα», ο Θανάσης Βαλτινός έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, περνώντας μαζί με την οικογένειά του από διάφορες πόλεις της Ελλάδας στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης και το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα πολιτικών επιστημών και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σπούδασε κινηματογράφο.

Η λογοτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1958 με το διήγημα «Κατακαλόκαιρο», το οποίο διακρίθηκε σε διαγωνισμό του περιοδικού Ταχυδρόμος. Ακολούθησαν έργα που ανέδειξαν τη συγγραφική του μαεστρία και τολμηρή προσέγγιση, όπως το βιβλίο του «Ορθοκωστά» το 1994, που αναφέρεται στον Εμφύλιο και προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Κατά τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, ο Βαλτινός συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση «18 Κείμενα», αποδεικνύοντας την αφοσίωσή του σε υψηλές αξίες και την προθυμία του να μιλήσει για τα πιο δύσκολα θέματα της εποχής. Ο Βαλτινός υπήρξε συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με τον οποίο συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου για την ταινία Ταξίδι στα Κύθηρα, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1984.

Η πολυετής ενασχόλησή του με τη συγγραφή, καθώς και η δεινότητά του στο να αναδεικνύει την ελληνική ιστορία μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, τον κατέστησαν μια από τις επιδραστικότερες μορφές της νεοελληνικής πεζογραφίας. Στη σταδιοδρομία του συνεργάστηκε με πληθώρα εκδοτικών μέσων και περιοδικών, όπως ο Ταχυδρόμος, οι Εποχές, το Διαβάζω και το Αντί, συμβάλλοντας ενεργά στον πολιτιστικό και κοινωνικό διάλογο. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του έργου του, που εκτείνεται σε πάνω από μισό αιώνα, ήταν ένας φόρος τιμής στην αλήθεια και την πολυφωνία της ελληνικής κοινωνίας.

Με αφορμή την απώλεια του Θανάση Βαλτινού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Θανάση Βαλτινού, η οποία αφήνει μεγάλο κενό στα Ελληνικά Γράμματα. Ο Θανάσης Βαλτινός αναδείχθηκε – και ευτύχησε να αναγνωριστεί εν ζωή – σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας. Το έργο του, το οποίο αντικατοπτρίζει με ενάργεια τη σπάνια αφηγηματική του δεινότητα, ακουμπά τη συλλογική μνήμη, μέσα από φαινομενικά ασήμαντες προσωπικές ιστορίες, επικυρώνοντας τη δυνατότητα του συγγραφέα να προσλαμβάνει και να αποτυπώνει καίρια ευρύτερα κοινωνικά και ιστορικά συμφραζόμενα."

"Με έργα όπως η «Κάθοδος των εννιά» και το «Ορθοκωστά», καθώς και με το εμβληματικό του «Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη», ο Θανάσης Βαλτινός υπήρξε ένας πρωτοπόρος που καταπιάστηκε με τραγικές περιόδους της νεότερης ιστορίας, χωρίς να φοβάται τα στερεότυπα ή τα ταμπού. Η στάση του αυτή προς την τέχνη και το χρέος του συγγραφέα αποτελεί παράδειγμα τόλμης και συνέπειας. Η παρακαταθήκη του Θανάση Βαλτινού θα συνεχίσει να εμπνέει τις νεότερες γενιές δημιουργών και αναγνωστών. Στους οικείους του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια."

Ο Θανάσης Βαλτινός υπήρξε δημιουργός που δεν υπέκυπτε σε επιφανειακές αναγνώσεις και προκάλεσε με κάθε γραπτό του αναστοχασμό. Η επιρροή του στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό τοπίο παραμένει διαχρονική και αδιάψευστη, με το έργο του να αποτελεί ζωντανή παρακαταθήκη της νεοελληνικής πεζογραφίας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις