Αναφορά Αυγενάκη στη Βουλή με αίτημα παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου
Αναφορά Αυγενάκη στη Βουλή με αίτημα παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Αναφορά Αυγενάκη στη Βουλή με αίτημα παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ορμώμενος από την επιστολή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με αίτημα παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών Κτηματολογικών εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι «Με το άρθρο 39 του Ν. 4990/2022 (ΦΕΚ: Α΄ 210/2022), ψηφίστηκε η παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών σε περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3481/2006. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η προθεσμία για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3481/2006 λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «αυτή η καταληκτική προθεσμία για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου θα είναι καταστροφική, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό και οι διαδικασίες εξαιρετικά χρονοβόρες, ειδικά όταν απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε περίοδο υποβολής δηλώσεων για πολλές περιοχές που βρίσκονται ακόμα υπό κτηματογράφηση, γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον τους πολίτες και τους επαγγελματίες».

Κλείνοντας, τονίζεται ότι «με τη λήξη της προθεσμίας, οι αρχικές εγγραφές θα καταστούν οριστικές, και οι πολίτες που δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διορθώσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Τα ακίνητά τους, είτε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε θα κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών».

Τέλος, ο βουλευτής επισημαίνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς την ιδιαιτερότητα του θέματος και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του προαναφερόμενου ζητήματος και την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών ως το 2026, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη διόρθωσή τους.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα