Φρίκη: Συμμορία σκότωσε 12 βρέφη – Ο αρρωστημένος τρόπος δράσης
Συμμορία 47 ατόμων από τον ιατρικό χώρο αποκαλύφθηκε πως, σε συνεργασία με «δικά της» νοσοκομεία, σκότωσε τουλάχιστον 12 βρέφη.
Στην Κωνσταντινούπολη, στην πόλη Τσορλού και στη Ραιδεστό στην Ανατολική Θράκη, μια συμμορία υγειονομικών προκάλεσε τον θάνατο 12 βρεφών, νοσηλεύοντας υγιή μωρά σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αφήνοντάς τα χωρίς φροντίδα. Συνολικά, συνελήφθησαν 25 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.
Στη μελέτη που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, διαπιστώθηκε ότι τα νεογέννητα μωρά που γεννήθηκαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή παραπέμφθηκαν σε αυτά από άλλα, νοσηλεύονταν χωρίς λόγο σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Κατηγορητήριο 494 σελίδων
Στο κατηγορητήριο 494 σελίδων που εκπονήθηκε από το Γραφείο Διερεύνησης Οργανωμένων Εγκλημάτων και Τρομοκρατικών Εγκλημάτων της Γενικής Εισαγγελίας Αθύρας (Μπουγιουκτσέκμετζε) και εκπονήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία του Μπακιρκιόι (το Έβδομον των Βυζαντινών), αναφέρθηκε ότι «οι ύποπτοι παρέτειναν τη νοσηλεία των βρεφών προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK), παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα την κατάσταση χειρότερη από ό,τι ήταν σε συνεργασία με εργαζομένους στον τομέα Υγείας και ότι ζήτησαν και πήρα χρήματα από συγγενείς των βρεφών, υποσχόμενοι καλύτερη προσοχή προς τα βρέφη έναντι άλλων».
Όπως έχουν διαπιστώσει οι αρχές της Τουρκίας, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, 47 μέλη της οποίας έχουν συλληφθεί, ξεκίνησε κατά την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο εκλεκτός του Ερντογάν Φαχρετίν Κότζα, ο υπουργός Υγείας κατά τον κορωνοϊό, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης νοσοκομείων και κατηγορείται ότι παρέδωσε τον τομέα της υγείας σε ένα από τα θρησκευτικά τάγματα της Τουρκίας με αντάλλαγμα εκλογική υποστήριξη προς την κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο κατηγορητήριο που εξασφάλισε το Anadolu Agency (AA), ανέφερε ότι «οι ύποπτοι αύξησαν τα εισοδήματα που αποκτούσαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών κατά 3-4 φορές με αυτές τις συναλλαγές». Τα μωρά δεν στάλθηκαν σε νοσοκομεία όπου θα λάμβαναν την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, αλλά σε νοσοκομεία που επιλέχθηκαν από τους υπόπτους που εργάζονται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης 112. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κύριος σκοπός της συμμορίας ήταν να βγάλει περισσότερα χρήματα παρά να θεραπεύσει τα μωρά.
Ωστόσο, ορισμένα από τα μωρά που εισήχθησαν σε μονάδες νεογνών, οι οποίες είναι ένα περιβάλλον επιρρεπές σε μόλυνση, πέθαναν επειδή έμειναν περισσότερο από το συνηθισμένο ή οδηγήθηκαν σε αυτή τη μονάδα όταν δεν υπήρχε ανάγκη. Οι ύποπτοι αποκόμιζαν επίσης οικονομικά οφέλη πουλώντας παράνομα φάρμακα στο νοσοκομείο.
Η Ντάμλα Γκιουλέρ από την εφημερίδα Milliyet παρέθεσε τα λόγια της Μπ.N., μητέρας ενός μωρού που πέθανε στη μονάδα νεογνών, η δήλωση της οποίας ελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας: «Η κόρη μου έμεινε στην εντατική για 3 νύχτες. Μετά, ο γιατρός μου είπε, ‘αυτό είναι ένα μέρος για μωρά 1 μηνός. Εάν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Πηγαίνετε σε άλλο νοσοκομείο’, είπε. Δεν μπορούσαμε να βρούμε νοσοκομείο. Ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την εντατική μας είπε ένα νοσοκομείο. Εξήγησε ότι το τέλος εντατικής θεραπείας ήταν 7.000 τουρκικές λίρες ανά διανυκτέρευση και ότι η κόρη μου χρειαζόταν θεραπεία για 2 εβδομάδες. Δεχθήκαμε».
Η Μπ. Ν., η οποία είπε στην κατάθεσή της ότι «πλήρωσε 35.000 τουρκικές λίρες (950 ευρώ)», είπε: «Με έβαλαν να αγοράσω πολλά ιατρικά πράγματα. Μετά έφυγα από το νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο. Όταν Πήγα στο νοσοκομείο, ο γιατρός μου είπε ότι η κόρη μου πέθανε το πρωί στο άλλο νοσοκομείο για 1 μέρα», είπε.
Ένας οδηγός ασθενοφόρου από την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης 112 μετέφερε τα μωρά στα «συνεργαζόμενα» νοσοκομεία και άλλοι ύποπτοι με το όνομα Φ.Α. και Σ.Γ. διαχειρίζονταν τις παραπομπές εντός και εκτός της επαρχίας.
Ο Ρ.Κ., πρώην υπάλληλος της μονάδας Υπηρεσιών Υγείας του Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εσενγιούρτ, ήταν υπεύθυνος για την αναγνώριση των μωρών που εγκρίθηκαν να σταλούν σε άλλα ιδρύματα υγείας λόγω της πυκνότητας στα νοσοκομεία.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι ύποπτοι έκαναν παραπομπές ανεξαρτήτως εξοπλισμού του νοσοκομείου, σε ορισμένες περιπτώσεις κράτησαν τα μωρά στα νοσοκομεία «σε επίπεδο που ήταν αντίθετο με τις ανάγκες της ζωής των βρεφών» και προκάλεσαν το θάνατο βρεφών με ακατάλληλες μεθόδους θεραπείας. Όλα αυτά σχεδιάστηκαν για να πάρουν περισσότερα χρήματα από το σύστημα Υγείας. Δηλώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες νοσοκομείων και οι επικεφαλής ιατροί δεν εμπλέκονται άμεσα στην οργανωτική ιεραρχία, αλλά κερδίζουν οικονομικά οφέλη βοηθώντας τον οργανισμό.
Και πάλι στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ένα μωρό 6 μηνών στάλθηκε στη μονάδα νεογνών χωρίς γιατρό αντί στην εντατική παιδιατρική, νοσηλεύτρια παρενέβη στη θεραπεία του μωρού εν αγνοία του γιατρού και στη συνέχεια, μετά τον θάνατό του άλλαξε η ώρα του θανάτου για να συγκαλυφθεί το περιστατικό και γράφτηκε ως αιτία ένας όρος που αφήνει να εννοηθεί σε όποιον ψάξει τα έγγραφα ότι επίκειται αξιολόγηση περαιτέρω του φακέλου του νεκρού βρέφους.