Κρήτη: «Σασμός» και στα σχολεία για την πρόληψη κρουσμάτων βίας!
Ρόλο διαμεσολαβητών αναλαμβάνουν μαθητές σε σχολεία του Ρεθύμνου, για την πρόληψη κρουσμάτων βίας.
Με την καθοδήγηση των Συμβούλων Σχολικής Ζωής, θα παρεμβαίνουν για να επιλύονται εν τη γενέσει τους και με κόσμιο τρόπο οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αναπτύσσονται ανάμεσα σε ομάδες συμμαθητών τους. Ο ιδιότυπος ενδοσχολικός …σασμός στοχεύει στον περιορισμό των φαινομένων υψηλής παραβατικότητας που παρατηρούνται στους κόλπους εφήβων και ανηλίκων.
Οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2021 συνεπικουρώντας το έργο των διευθυντών και των υπεύθυνων τμημάτων στις σχολικές μονάδες, επιμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα γύρω από τη θέσπιση του συγκεκριμένου εργαλείου. Κύριο μέλημά τους είναι η καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης από και προς τα μέλη της μαθητικής κοινότητας.
Η σχολική διαμεσολάβηση υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Ίδρυμα έχει αναπτύξει μία εξαιρετική συνεργασία με ένα δίκτυο 5-6 Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας, είπε στον TEAM FM 102 ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Μανούσος Μαραγκάκης, εκφράζοντας την πίστη του για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος.
“Ο ρόλος της σχολικής διαμεσολάβησης είναι σημαντικός. Τα παιδιά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες διαφόρων καταστάσεων. Λαμβάνοντας σωστή καθοδήγηση, θα δούμε να φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα” δήλωσε ο κ. Μαραγκάκης στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”.
“Στα παιδιά πρέπει να δίνουν βήμα να εκφραστούν”
Η εξοικείωση με θλιβερές εικόνες, ακραίων εκδηλώσεων βίας, προκαλεί προβληματισμό στους εκπαιδευτικούς. Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν ζητήματα στάσης και συμπεριφοράς διαφόρων παιδιών, όχι σε σημείο πάντως ανεξέλεγκτης τροπής των πραγμάτων, ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μολονότι οι περιπτώσεις αυτές είναι μεμονωμένες, πρέπει να αντιμετωπιστούν, θα υπογραμμίσει ο κ. Μαραγκάκης, αναδεικνύοντας την αξία της πρόληψης έναντι της καταστολής.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προάλλες η δεύτερη σύνοδος προέδρων μαθητικών κοινοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
“Είναι πολύ σημαντική η συμβολή των προεδρείων: και των πενταμελών και των δεκαπενταμελών, στα σχολεία μας. Επιτελούν πολύ σημαντικό έργο, ισορροπούν τα πράγματα και φέρνουν εις πέρας υποστηρικτικές δραστηριότητες, εκπροσωπώντας 6.500 και πλέον συμμαθητές τους. Στα παιδιά πρέπει να δίνουμε βήμα να εκφραστούν” επεσήμανε στον TEAM FM 102 ο κ. Μαραγκάκης.
“Απαραίτητη η υποστήριξη από ένα δίκτυο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών”
Οι μαθητές εξέφρασαν στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου την ανάγκη στελέχωσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, στις μονάδες όπου δεν υπάρχει προς το παρόν το εν λόγω επιστημονικό δίκτυο. “Εξοικειωνόμαστε σε θλιβερές εικόνες, μέσα από τις ταινίες, τα παιχνίδια βίας. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να νομίζουν ότι βρίσκονται σε ένα σύνηθες περιβάλλον. Στη χώρα μας γενικότερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν ακραίες εκδηλώσεις βίας: ξυλοδαρμοί μαθητών από άλλα παιδιά με χτυπήματα στο κεφάλι που μπορούν να αποβούν μοιραία”, παρατήρησε ο κ. Μαραγκάκης. “Τα παιδιά ξέρουν πόσο απαραίτητη είναι η υποστήριξή τους από ένα δίκτυο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Οι καταστάσεις έχουν ωριμάσει τα τελευταία χρόνια. Δεν θεωρείται ταμπού να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικών”.
Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται πως θα έχει κλείσει η εκκρεμότητα κάλυψης σχολικών μονάδων του Ρεθύμνου με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, έπειτα κιόλας από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. Ήδη έχουν κυκλωθεί τα σχολεία με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
“Το θλιβερό περιστατικό μέθης πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία συνολικά”
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέφρασε τη θλίψη του για το πρόσφατο περιστατικό μέθης ανηλίκου σε σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη. “Ένα περιστατικό μέθης εντός ή εκτός (σε μία εκδρομή πχ) του σχολικού περιβάλλοντος, δεν είναι πρόβλημα των γονέων · είναι πρόβλημα της κοινότητας, κοινωνικό και συλλογικό. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας θλίβει. Η παρέα και το κρασί είναι στοιχείο του πολιτισμού μας. Δεν είναι όμως στοιχείο του πολιτισμού μας η μέθη, και μάλιστα των ανηλίκων” κατέστησε σαφές ο κ. Μαραγκάκης.
Στο συγκεκριμένο σχολείο, ανέφερε, είχαν γίνει παρεμβάσεις πρόληψης.
Το παράπονό του ωστόσο είναι ότι αξιοσημείωτος αριθμός γονέων δεν συμμετέχει σε επιμορφωτικές συναντήσεις, είτε μέσω του Κέντρου Πρόληψης, είτε μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων.
“Πέρα από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης υπάρχει και ο σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης. Κάθε 15 σχολεία έχουμε έναν Σύμβουλο Εκπαίδευσης που έχει την Παιδαγωγική Ευθύνη των σχολείων – οι γονείς πρέπει να ξεκινήσουν να έχουν επικοινωνία” τόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, ενώ έκλεισε στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα: "Έχουμε μία εξαιρετική νέα γενιά. Παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις, εξαιρετικά έργα. Θα δείτε τις επόμενες ημέρες στις εκδηλώσεις για τους Τέσσερις Μάρτυρες, το εξαιρετικό έργο που παράγεται από όλα τα σχολεία μας”.