Κρίση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ
Κρίση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ

Κρίση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη σαρωτική του νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Χάρη Δούκα, αναδείχθηκε ηγέτης με ποσοστό περίπου 60%.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει τις εσωτερικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας τη θέση της ισχυρότερης δύναμης της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, με το πολιτικό σκηνικό να ευνοεί την αναρρίχησή του ακόμη και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν οι εσωκομματικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστούν και οδηγήσουν σε αποχωρήσεις βουλευτών.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει μία βαθιά κρίση ταυτότητας και εσωτερικών συγκρούσεων, που απειλεί την ενότητά του και τη θέση του στο πολιτικό σύστημα. Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το βράδυ του Σαββάτου, με εντάσεις, φωνές και μποϊκοτάζ, αποφασίστηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές ηγεσίας, καθώς η πλειοψηφία των στελεχών ψήφισε εναντίον του. Η απόφαση αυτή εδραιώνει τη ρήξη που ήδη είχε ξεκινήσει, μετά την αποπομπή του με πρόταση μομφής τον προηγούμενο μήνα.

Η ολοκληρωτική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πλέον ορατή, με την εσωτερική αντιπαράθεση να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι διαφωνίες εντός του κόμματος κλιμακώθηκαν σε δικαστικές διαμάχες και προσωπικές αντιπαραθέσεις, ενώ ακόμα και η αστυνομία χρειάστηκε να κληθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος για λόγους ασφαλείας.

Ο Κασσελάκης, μετά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία, κινείται επιθετικά εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του, διατηρώντας έντονη αντιπαράθεση και προς τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. Παρά τον αποκλεισμό του από τις εκλογές, ο Κασσελάκης αναμένεται να εμφανιστεί στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 8-10 Νοεμβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει τους επικριτές του. Η πρώτη αναμέτρηση για την ηγεσία έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου, με πιθανό δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ενωμένης κεντροαριστερής δύναμης, με πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, αν και ο Ανδρουλάκης προς το παρόν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε αντίθεση με τον Δούκα που ήταν θετικός στη συνεργασία.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις