Πάνω Ρίζα: Ένα αφιέρωμα στην Παναγία που μας ακούει αμέσως
Πάνω Ρίζα: Ένα αφιέρωμα στην Παναγία που μας ακούει αμέσως

Πάνω Ρίζα: Ένα αφιέρωμα στην Παναγία που μας ακούει αμέσως

Στον Προφήτη Ηλία της Πάνω Ρίζας, μεταξύ Ζαρού & Νιβρύτου, βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου που είναι αφιέρωμα της αείμνηστης Κυριακούλας Ζωγραφάκη (το γένος Ιερωνυμάκη) από το Ζαρό, συζύγου του ήρωα του Αλβανικού Πολέμου Μιχαήλ Ζωγραφάκη που δεν γύρισε ποτέ από το μέτωπο και δεν γνώρισε ποτέ το παιδί που κυοφορούσε η σύζυγος του, τον μοναχογιό τους Γιάννη Ζωγραφάκη, ιδρυτή των ομώνυμων κατασκηνώσεων και πρωτοπόρου του κατασκηνωτικού θεσμού στην Κρήτη, που έφυγε από τη ζωή το 2019.

Σ' αυτήν την εικόνα αλλά και στην εικόνα πιστό αντίγραφο τοιχογραφίας του Αγίου Όρους ακούμπησαν οι προσκυνητές τις προσευχές τους στην Ιερή Αγρυπνία Παρασκευής προς Σάββατο που τελέστηκε στον Προφήτη Ηλία Ζαρού, με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου που τιμάται τον Οκτώβριο.

Η Γοργοεπήκοος οφείλει την ονομασία της στο ότι, όπως θεωρούν οι πιστοί, "ακούει και ανταποκρίνεται άμεσα τις προσευχές, όσων επικαλούνται τη χάρη της". Η -"θαυματουργή" για τους πιστούς- εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου (που εορτάζει 1 Οκτωβρίου) βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Πρόκειται για μια παμπάλαια τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας.

462264800_834315212193426_5726463991233674342_n.jpg

 

 

πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις