Ηράκλειο: Τρόμος από τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια - Καταρρεύσεις που φέρνουν στο φως σοβαρά προβλήματα
Ηράκλειο: Τρόμος από τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια - Καταρρεύσεις που φέρνουν στο φως σοβαρά προβλήματα

Ηράκλειο: Τρόμος από τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια – Καταρρεύσεις που φέρνουν στο φως σοβαρά προβλήματα

Το ζήτημα της συντήρησης των κτιρίων στην Κρήτη χτύπησε ξανά "κόκκινο" το βράδυ της Δευτέρας, όταν μπαλκόνι κατέρρευσε σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου, ευτυχώς χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Ηράκλειο: Έπεσε τμήμα μπαλκονιού στα Τρία Πεύκα – Δείτε φωτογραφίες

Το συμβάν συνέβη στην οδό Κωστή Παλαμά, στην περιοχή Τρία Πεύκα, λίγα λεπτά μετά τις 8 μ.μ., σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ώρες της ημέρας.

Ο εξώστης του β’ ορόφου υποχώρησε απότομα, προκαλώντας σοκ στους κατοίκους και οδηγώντας σε σοβαρές υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα ακριβώς από κάτω. Η τύχη, ωστόσο, ήταν με το μέρος των περαστικών, καθώς το συμβάν δεν είχε θύματα.

Αναμένονται αυτοψίες από τις αρμόδιες αρχές, που ήδη ξεκινούν να ερευνούν την κατάσταση του κτιρίου. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιου είδους ατυχήματα στο νησί. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη συντήρησης σε κτίρια πολλών δεκαετιών αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Η σιωπηρή απειλή των παραμελημένων κτιρίων

Όλο και περισσότερα κτίρια σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Ηράκλειο, πέφτουν θύματα της αδράνειας, καθώς τα δομικά υλικά τους, ιδιαίτερα το σκυρόδεμα και ο σκελετός από χάλυβα, φθείρονται με ταχείς ρυθμούς λόγω των καιρικών συνθηκών και της υγρασίας. Η διάβρωση και η οξείδωση υποβαθμίζουν σταδιακά τη σταθερότητα των κτιρίων, με ορισμένα από αυτά να καταλήγουν σε καταστροφικά συμβάντα.

Η έλλειψη προγραμματισμένων ελέγχων και τα αμελητέα προληπτικά μέτρα καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Κρήτη σημειώνονται 15 με 20 περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών, κυρίως λόγω παλαιότητας των κτιρίων και έλλειψης επαρκούς συντήρησης.

Το περιστατικό αυτό φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την αναγκαιότητα για άμεση δράση.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις