Δεκατέσσερις νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη - Πάσχει η υγεία στην εργασία
Δεκατέσσερις νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη - Πάσχει η υγεία στην εργασία

Δεκατέσσερις νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη – Πάσχει η υγεία στην εργασία

Αριθμητικά στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί φέτος στη χώρα αλλά και την Κρήτη και τα Χανιά, παρέθεσε στο zarpanews.gr ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA).

Πανελλαδικά οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100 φέτος, και αυτό ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα τρεις μήνες ως το τέλος του έτους:

«Στην Κρήτη φέτος η έρευνά μας δείχνει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι και 20 είναι οι σοβαρά τραυματίες. Στα Χανιά οι νεκροί είναι 6 και οι σοβαρά τραυματίες 7, αριθμός μεγάλος αν το αντιστοιχίσουμε με όλο το νησί.

Μέχρι σήμερα, φέτος έχουμε 101 νεκρούς σε εργατικά δυστυχήματα πανελλαδικά και 160 πολύ σοβαρά τραυματίες. Ο άνθρωπος στα Σφακιά προχθές ήταν ο εκατοστός φέτος. Και για τους τραυματίες δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε πόσοι χάνουν τη ζωή τους στη συνέχεια. Γι’ αυτό οι αριθμοί που αναφέρουμε είναι οι ελάχιστοι και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Φαίνεται ότι σε σχέση με το 2022 θα έχουμε μια σημαντική αύξηση των δυστυχημάτων, ενώ σε σχεσή με πέρσι θα είναι περίπου τα ίδια», δήλωσε ο κ. Στοϊμενίδης.

Τα εργατικά δυστυχήματα υποκαταγράφονται, επισήμανε ακόμα ο γραμματέας Υγείας της ΓΣΕΕ και σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες:

Δεκατέσσερις νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη - Πάσχει η υγεία στην εργασία

«Οι αρχές προσπαθούν, ερμηνεύοντας τη νομοθεσία, να μειώσουν τον αριθμό των εργατικών δυστυχημάτων, αφαιρώντας όσους, για παράδειγμα, εργάζονται με μπλοκάκι. Επίσης δεν καταγράφονται οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους στα λατομεία γιατί εκεί υπάρχει η επιθεώρηση μεταλλείων που ανήκει σε άλλο υπουργείο. Και αφαιρούνται όλα τα αγροτικά δυστυχήματα, τα οποία είναι πολλά. Δύο με τρεις άνθρωποι ανά μήνα σκοτώνονται στα χωράφια.

Εκτιμούμε ότι άνω του 50% των εργατικών δυστυχημάτων υποκαταγράφεται, ενώ υπάρχουν και οι επαγγελματικές ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού, στη χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 2.500 άνθρωπου που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασθένειες που άπτονται του επαγγελματικού περιβάλλοντος. Ενώ στις εκθέσεις του υπουργείου εργασίας και του ΣΕΠΕ το πεδίο αυτό γράφει μηδέν.»

Η κατάσταση στη χώρα στον τομέα της ασφάλειας στην εργασία είναι άσχημη, ξεκαθάρισε ο κ. Στοϊμενίδης. Τόνισε ότι κυβέρνηση και εργοδότες δείχνουν άσχημο πρόσωπο σε αυτόν τον τομέα:

«Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αποκλειστική ευθύνη έχουν οι εργοδότες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη για την πολιτεία αυτό είναι σε υψηλή προτεραιότητα, εδώ όχι. Επίσης υπάρχει ισορροπημένος διάλογος μεταξύ κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ανισορροπία εις βάρος των εργαζόμενων.

Το σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι εξαιρετικά αδύναμο, με προβλήματα στελέχωσης και τεχνολογικής υποδομής. Η ανεξαρτητοποίηση από το υπουργείο Εργασίας ήταν καταστροφική και μοναδικό στόχο είχε να μη φέρει ευθύνη το υπουργείο για τα ζητήματα του ελέγχου.

Επίσης πάσχει και η εκπαίδευση των εργαζόμενων, γιατί, παρότι έχουμε πολλά προγράμματα κατάρτισης, δεν δίνεται βάρος στην ασφάλεια. Και μάλιστα, έχουμε καταγγελίες από εργαζόμενους ότι μετά από ατυχήματα εργοδότες ζητούν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι εκ των υστέρων, ότι εκπαιδεύτηκαν.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του EU-OSHA υπογράμμισε ότι ακόμα και πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους δεν προχωρούν, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που όμως δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των εργαζόμενων:

«Υπάρχει συμφωνία στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων να δημιουργηθεί φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, ο οποίος θα καταγράφει τα επαγγελματικά ατυχήματα και ασθένειες και θα είναι ταμείο όπου οι εργοδότες θα πληρώνουν ασφάλιστρα. Έτσι δεν θα επωμίζονται οι εργαζόμενοι το κόστος των εργατικών δυστυχημάτων αλλά οι υπεύθυνοι. Όμως, δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία του από την κυβέρνηση.

Επίσης, από τον προηγούμενο Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίες είχε εξαγγείλει ότι θα ξεκινούσε ο διάλογος που θα οδηγούσε σε αλλαγή του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άτυπες συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου και της εργοδοτικής πλευράς, αλλά εμείς δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διάλογο.»

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις