Ανελέητος βομβαρδισμός στον Λίβανο – 600 νεκροί, πάνω από 1.600 τραυματίες
Ανελέητος βομβαρδισμός στον Λίβανο – 600 νεκροί, πάνω από 1.600 τραυματίες

Ανελέητος βομβαρδισμός στον Λίβανο – 600 νεκροί, πάνω από 1.600 τραυματίες

Το σφυροκόπημα του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, μέχρι και τη Βηρυτό, αλλά και βορειο-ανατολικά, στην Κοιλάδα Μπεκάα, ήταν ανελέητο από χθες το απόγευμα, όλη τη νύχτα, μέχρι τα ξημερώματα και συνεχίζεται.

Ήταν η μαζικότερη επιχείρηση στον Λίβανο τα τελευταία 20 χρόνια και η πιο αιματηρή. Σχεδόν 600 οι νεκροί, ανάμεσα τους 50 παιδιά και 96 γυναίκες. Περισσότεροι από 1.800 οι τραυματίες.

Χιλιάδες άνθρωποι φόρτωσαν ότι μπόρεσα στα αυτοκίνητα τους και κατευθύνονται προς το Βορρά πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.

«Έχω ένα μήνυμα για το λαό του Λιβάνου. Το Ισραήλ δεν είναι σε πόλεμο με εσάς, αλλά με την Χεσμπολάχ. Εδώ και πάρα πολύ καιρό η Χεσμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο. Όταν τελειώσει η επιχείρηση μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στην επιχείρηση «Northern Arrows» οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν πάνω από 1.600 στόχους. Ήταν το πιο σαρωτικό χτύπημα εναντίον της Χεσμπολάχ από το 1982. Οι βομβαρδισμοί δεν περιορίστηκαν στο Νότιο Λίβανο, χτυπήθηκαν και στόχοι βορειοανατολικά, στην Κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο της Χεσμπολάχ.

Το μοναδικό στον κόσμο σύστημα αντιαεροποιρικής άμυνας, ο σιδηρούς θόλος ήταν ενεργοποιημένος όλη τη νύχτα.

Η Χάιφα, η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίτ, το αεροδρόμιο Μεγκιντό και άλλες περιοχές στο Βόρειο Ισραήλ δέχθηκαν μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χεσμπολάχ. Το Iron Dome εξουδετέρωσε τους περισσότερους, όπως δείχνουν και τα πλάνα.

O Λιβανέζος δημοσιογράφος Fadi Boudia, μετέδιδε ζωντανά τις εξελίξεις, από το σπίτι του, στην πόλη Μπααλμπέκ, όταν ένας πύραυλος έπεσε πολύ κοντά. Τα θραύσματα και τα συντρίμμια έσπασαν τα παράθυρα, το τοίχος τον πλάκωσε, ακούγονται οι τρομαγμένες φωνές του. Ο Φάντι Μπουντιά τραυματίστηκε.

Πλήρης αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Το ισραηλινό Μπλιτζ-Κριγκ, ο Κεραυνοβόλος Πόλεμος, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με την παγίδευση και έκρηξη των βομβητών και των ασυρμάτων της Χεσμπολάχ και συνεχίζεται με τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε πόλεις και χωριά του Λιβάνου .

Η σύγκρουση ξεφεύγει από τα γεωγραφικά σύνορα του Ισραήλ, που περιλαμβάνει τα παλαιστινικά εδάφη.

Στην περίπτωση που το Ισραήλ επιχειρήσει και χερσαία εισβολή, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βγαίνει εκτός ελέγχου. Θα μιλάμε για κατάληψη εδαφών τρίτης χώρας. Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει το Ιράν, αλλά και ο αραβικός κόσμος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα