Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό φάντασμα στην Κρήτη - Εκπληκτικό βίντεο
Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό φάντασμα στην Κρήτη - Εκπληκτικό βίντεο

Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό φάντασμα στην Κρήτη – Εκπληκτικό βίντεο

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης.

Στη περιοχή εντός των ορίων της τεχνίτης λίμνης του φράγματος βρισκόταν το χωριό Σφενδύλι ή Σφεντύλι. Στο χωριό ο χρόνος σταμάτησε το 2012 όταν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν διότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος μετατρέποντας την περιοχή στην μεγαλύτερη τεχνιτή λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο διαφόρων ειδών πτηνά μετατρέποντας την περιοχή σε έναν ιδιαίτερο υδροβιότοπο.

Το χωριό ήταν κατοικημένο τόσο κατά την διάρκεια της Βενετοκρατίας όσο και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική καθώς το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και προφανώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Πρόσφατα βρέθηκαν στην περιοχή, από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, 65 σκελετοί που σύμφωνα με έρευνες πιθανώς να προέρχονται από ένα Μινωικό νεκροταφείο.

Φέτος λόγω της ανομβρίας η στάθμη του νερού κατέβηκε αρκετά και έτσι το Σφενδύλι αναδύθηκε και προσελκύει πολλούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά το χωριό "φάντασμα". Όταν ο επισκέπτης περπατήσει στα σοκάκια του ερειπωμένου χωριού αισθάνεται δέος, ενώ οι κάτοικοι του χωριού όταν βρίσκουν την ευκαιρία να ξαναδούν τα σπίτια τους τριγυρνούν στον οικισμό και αναπολούν τις στιγμές που έζησαν εκεί.

Αν αφουγκραστείς το τοπίο ίσως με την φαντασία σου να ακούσεις φωνές, γέλια και τις καμπάνες του Αγίου Θεόδωρου να χτυπούν γιορτινά. Είναι ακόμα όρθια η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στον ναό, τοποθετούν εικόνες στο τέμπλο και προσπαθούν να διατηρήσουν άσβεστο το καντήλι στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας μέσα στο ιερό. Στην απέναντι πλαγιά του βουνού διακρίνει ο επισκέπτης τον νέο ναό του Αγίου Θεόδωρου όπου οι κάτοικοι μετέφεραν όλα τα ιερά κειμήλια του παλαιού ναού διασώζοντάς τα.

Δείτε το βίντεο του Χρήστου Γιατράκου:

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις