Πέτρος Κουτράκης: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής»
Πέτρος Κουτράκης: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής»

Πέτρος Κουτράκης: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής»

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον για να ανταποκριθούμε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ήταν το μήνυμα που έδωσε, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών & Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, Δρ. Πέτρος Κουτράκης ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, προκλήσεις και ευκαιρίες για την Κρήτη»

«Η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, αλλά μπορούμε να επιβραδύνουμε την αλλαγή και μπορούμε να προστατεύσουμε τον κόσμο από τα διάφορα φαινόμενα. Τα καιρικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς για να γυρίσουμε το κλίμα πριν 30 χρόνια, θα μας πάρει εκατοντάδες χρόνια, το οποίο είναι αδύνατο, γιαυτό πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που παρουσίασε σειρά μελετών και στοιχείων που αναδεικνύουν τις σημερινές προκλήσεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στις αλλαγές που απαιτούνται στη Γεωργία, την Ενέργεια και την Υγεία.

 

Για «μια εξαίρετη ομιλία», έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του εκφράζοντας την ικανοποίηση και την χαρά του γιατί ένα κρητικός επιστήμονας διαπρέπει σε κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, ενώ αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή υπογράμμισε πως «πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς, γιατί τα προβλήματα θα είναι πολλά, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ανομβρία που θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και υπογράμμισε πως απαιτείται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον για να ανταποκριθούμε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ήταν το μήνυμα που έδωσε, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών & Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, Δρ. Πέτρος Κουτράκης ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, προκλήσεις και ευκαιρίες για την Κρήτη».

Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Γιάννης Αναστασάκης σημείωσε πως υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός που διατρέχει οριζοντίως όλους τους τομείς, τον τουρισμό, τη γεωργία, τη δημόσια υγεία. «Τώρα ήρθε η ώρα να επικοινωνηθεί σε κάθε του λεπτομέρεια, σε όλους τους φορείς της Κρήτης. Γιατί όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σημαντικό και στο τέλος καταλήγει να υπάρχει ατομική ευθύνη σε κάθε πολίτη, γιατί είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει κάθε νοικοκυριό, το οποίο θα βοηθηθεί πρωτίστως για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που φέρνει η κλιματική κρίση για να συνειδητοποιήσει και ότι έρχεται στο μέλλον», ανέφερε.

Ο Πέτρος Κουτράκης είναι καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Harvard. Έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών υγείας, συ-μπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων ανθρώπινων κινδύνων που σχετίζονται με την ατμο-σφαιρική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, και την περιβαλλοντική ακτινοβολία.

Έχει συγγράψει πάνω από 650 δημοσιεύσεις και έλαβε το 2018 Βραβείο Αριστείας από την International Society of Exposure Science.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις