Μ. Γκάγκα: Πάνω από το 60% η διασπορά της Όμικρον
Μ. Γκάγκα: Πάνω από το 60% η διασπορά της Όμικρον

Μ. Γκάγκα: Πάνω από το 60% η διασπορά της Όμικρον

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για νέα μέτρα, αλλά και της έκρηξης των κρουσμάτων στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς και στον υπερβολικό αριθμό των διασωληνωμένων. Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στη Μετάλλαξη Omicron, επισήμανε και κάλεσε τους τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τηρώντας όλα τα μέτρα και προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος. Γι' αυτό κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αίμα.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής επιδημιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε από την πλευρά της ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη. Η μετάλλαξη Omicron διαφέρει από τα προηγούμενα στελέχη, τόνισε. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι' αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος επώασης της παραλλαγής είναι σημαντικά βραχύτερος. Μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Omicron είναι μικρότερη. Γι' αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση τον κανόνα 5+5.

Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας. Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα.

Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορωνοϊό.

«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» σημείωσε. Πάντως, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα. Το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό. Δεύτερον, θα πρέπει να περιμένουμε αν και στην Ελλάδα θα υπάρχει εικόνα ανάλογη με αυτή που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις τρεις δόσεις, είναι προστατευμένοι. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη πολίτες που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.  Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, είπε.

Όσο και πιο ήπια να φαίνεται η Όμικρον, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, με την Όμικρον να έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με ηλικιωμένους ή με άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Γι' αυτό απαιτείται η διενέργεια τεστ. Ειδική αναφορά έκανε και στους νεαρούς, που θα πρέπει να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα.

Με τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος.

Παράλληλα, όσοι κάνουν θετικό rapid test, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα με PCR, ένα μέτρο που δεν αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους. Η κυρία Παπαευαγγέλου ζήτησε και συχνό αερισμό των κλειστών χώρων. Παράλληλα, ζήτησε από τους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό.  Όπως είπε, παραμένουν 380.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση

Η κυρία Γκάγκα ζήτησε με θετικό rapid test να μην προσέρχονται οι εμβολιασμένοι πολίτες για PCR γιατί υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και να μένουν σπίτι τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής.  Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Στις ΜΕΘ μέχρι χθες μειώθηκαν κατά 4%, ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%.

Όσον αφορά στην Omicron, αναμένεται να δούμε περισσότερους νοσούντες και σημαντικά μειωμένους θανάτους έναντι των προηγούμενων κυμάτων. Ωστόσο ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο νοσηλείας πολλαπλάσιο απ' ότι οι εμβολιασμένοι.  Για τη διαγνωστική αξία των διαγνωστικών τεστ, τα rapid θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και έναντι της Omicron.

Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει σημαντικό ποσοστό που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά. Η PCR είναι ισχυρό εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αναφορικά με τις νοσηλείες στα παιδιά, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. Η Omicron είναι πολύ μεταδοτική και αναλογικά θα αυξηθούν και τα βρέφη. Δεν έχει διαπιστωθεί αλλαγή στη βαρύτητα της νόσου. Όσον αφορά στα σχολεία, δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μάσκας αυξημένης προστασίας. Είναι νωρίς να συζητηθεί παράταση των σχολικών διακοπών. «Τα κρούσματα στα σχολεία επί Δέλτα πήγαν πολύ καλά, γιατί είχαμε πολύ καλό έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των εφήβων είναι εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα μείωση των κρουσμάτων στα λύκεια, κάτι που δείχνουν και οι εμβολιασμοί στην ηλικία 5-11. Γι' αυτό κάλεσε τους γονείς να προσέλθουν για τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα