Ο παλαιότερος γνωστός δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη!
Ο παλαιότερος γνωστός δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη!

Ο παλαιότερος γνωστός δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη!

Ο παλαιότερος γνωστός δρόμος της Ευρώπης, ηλικίας άνω των 3.500 ετών, βρίσκεται στο νησί της Κρήτης και αποτελεί ένα σημαντικό μηχανικό επίτευγμα.

Αυτός ο μινωικός δρόμος, μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, συνδέει την αρχαία πόλη της Κνωσσού με τη Γόρτυνα και τη Λεβένα.

Η κατασκευή του δρόμου είναι εντυπωσιακή. Διαθέτει πλευρικές αποχετεύσεις που διαχειρίζονται την απορροή νερού, βοηθώντας στη διατήρηση του δρόμου για χιλιετίες. Το πεζοδρόμιο έχει πάχος 20 εκατοστών και αποτελείται από αμμόλιθο, ο οποίος είναι στενά τοποθετημένος και δεμένος με ανθεκτικό κονίαμα από πήλινο-γύψο. Από πάνω, υπάρχει ένα στρώμα από βασαλτικές πέτρες που παρέχει μια λεία και σκληρή επιφάνεια.

Επιπλέον, η συμπερίληψη ξεχωριστών ώμων, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή, αποδεικνύει την προηγμένη κατανόηση του σχεδιασμού δρόμων, εξασφαλίζοντας ασφαλή και αποτελεσματική μετακίνηση. Αυτός ο δρόμος δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ιστορίας, αλλά και μια μαρτυρία της εξέλιξης της αρχαίας μηχανικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις