Γαύδος: Ο παράδεισος των μεταναστευτικών pουλιών – Σπάνια Είδη και σημαντικά ερευνητικά δεδομένα
Το νησί της Γαύδου, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αποτελεί την πρώτη στάση για τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική, προσφέροντας μοναδικά δεδομένα πάνω στο μεταναστευτικό τους ταξίδι.
Πρόκειται για στοιχεία, όπως η σωματική τους κατάσταση μετά από τη διάσχιση ανοιχτής θάλασσας, αλλά και η μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών από την Αφρική στην Ευρώπη. Οι δακτυλιώσεις είναι από τις σημαντικότερες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αυτών των στοιχείων και φέτος πραγματοποιήθηκαν στη Γαύδο από μία ομάδα 25 επιστημόνων και εθελοντών.
Όπως τόνισε η κα Μίλιτσα Ίβοβιτς , Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος, πάνω από 4.000 πουλιά- μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο, από 75 διαφορετικά είδη. Τα στοιχεία της έρευνας, όπως είπε, καταγράφονται σε βάση δεδομένων προς επιστημονική αξιοποίηση.
Μάλιστα, δύο από αυτά τα είδη, ο Ερημοπύρρουλας και ο Δυτικός Βουνοφυλλοσκόπος, θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα. Επιπλέον, παγιδεύτηκαν τρία πουλιά με δακτυλίδια από τρεις ξένες χώρες: την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.
Για τη συλλογή αυτών των δεδομένων, το πρόγραμμα δακτυλίωσης πραγματοποιήθηκε φέτος από τις αρχές Μαρτίου και για περίπου 2,5 μήνες. Πρόκειται για την έβδομη χρονιά που γίνονται δακτυλιώσεις στο νησί της Γαύδου, σε συνέχεια μίας προσπάθειας που ξεκίνησε την περίοδο 2002-2005 και συνεχίστηκε από το 2021 και μετά, με χρηματοδότηση από τον πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης και πλέον του ΟΦΥΠΕΚΑ.
πηγή: ΕΡΤ