Ηράκλειο: Μηχανικοί καταγγέλλουν την στοχοποίηση συναδέλφου τους!
Ηράκλειο: Μηχανικοί καταγγέλλουν την στοχοποίηση συναδέλφου τους!

Ηράκλειο: Μηχανικοί καταγγέλλουν την στοχοποίηση συναδέλφου τους!

Η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Ανατολικής Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για τις συνεχείς υποστελεχώσεις στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δόμησης, την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων που δημιουργούν επισφάλεια, καθώς και για την έλλειψη επαρκών τεχνικών και επιστημονικών πόρων για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τη στοχοποίηση από τα ΜΜΕ και την άσκηση αβάσιμων ποινικών διώξεων κατά των συναδέλφων τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ για την έκδοση αδειών μικρής κλίμακας, που αφορούσαν την κοπή δέντρων στον αστικό ιστό. Όπως αναφέρεται, ο μηχανικός εκτελούσε καθήκοντα σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά στοχοποιήθηκε άδικα από δημοσιεύματα που δεν παρουσίασαν ορθά τα πραγματικά δεδομένα.

Η Ένωση θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι τα ΜΜΕ δημοσιοποιούν ονόματα υπαλλήλων χωρίς να ερευνούν σε βάθος τις υποθέσεις και τάσσεται υπέρ των μηχανικών που στοχοποιούνται άδικα.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Ως μηχανικοί των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης, έχουμε επισημάνει εντόνως τα προβλήματα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών μας, την αποτυχία και την επισφάλεια των παράλληλων καθηκόντων, τα ελάχιστα τεχνικά και επιστημονικά μέσα που μας παρέχονται για την άσκηση των καθηκόντων μας σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και δαιδαλώδη νομοθεσία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Σε αυτές τις δυσκολίες έρχεται να προστεθεί η διαρκώς αυξανόμενη άσκηση ποινικών διώξεων στα πλαίσια άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων μας, αλλά και η στοχοποίηση από τα ΜΜΕ, που συχνά με ελλιπή γνώση της ισχύουσας νομοθεσίας και των ιδιαίτερων συνθηκών, αναπαράγουν αβάσιμες κατηγορίες για δημιουργία εντυπώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά ονόματος μηχανικού- υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, σε πλήθος δημοσιευμάτων, με το κατηγορητήριο της έκδοσης αδειών μικρής κλίμακας για τις κοπές δέντρων που έγιναν τον προηγούμενο μήνα μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου. Για μια ακόμα φορά συνάδελφος μηχανικός, κατά την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων ακολουθώντας απολύτως νόμιμες διαδικασίες, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, αποτελώντας το εξιλαστήριο θύμα.

Ασφαλώς όσοι εκτοξεύουν κατηγορίες αδιακρίτως δε γνωρίζουν ότι:

· Οι κοπές των επικίνδυνων για την ασφάλεια των πολιτών δέντρων εντός αστικού ιστού αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας και για να συντελεστούν απαιτείται έκδοση άδειας μικρής κλίμακας την οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία ΜΟΝΟ μηχανικός μπορεί να εκδώσει.

· Σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του δήμου Ηρακλείου, η αρμοδιότητα της άδειας κοπής δέντρων δεν ανήκει στην τεχνική υπηρεσία. Παρολα αυτά και παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας σχετικής με μελέτες κι επιβλέψεις τεχνικών έργων, προκειμένου να εξυπηρετήσει το δήμο, η τεχνική υπηρεσία του, ανέλαβε κι αυτή την αρμοδιότητα, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν η στοχοποίηση υπαλλήλου της.

Θεωρούμε απαράδεκτο από τα ΜΜΕ να δημοσιοποιούν ονόματα συναδέλφων που εκτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα χωρίς να έχουν διερευνήσει αμερόληπτα τη συνολική εικόνα του θέματος σύμφωνα με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Είμαστε στο πλευρό κάθε συναδέλφου που στοχοποιείται-διώκεται-κατηγορείται άδικα.
Μαχόμαστε καθημερινά μέσα από την τήρηση των διαδικασιών που ορίζει η Νομοθεσία και η επιστήμη μας, για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς και για τη διασφάλιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα