Εξάρθρωση 14 εγκληματικών οργανώσεων: Δικογραφία 20.000 σελίδες, 132 εμπλεκόμενοι, σχεδόν 3 εκ. € όφελος

Η ελληνική αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση δεκατεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Σέρρες και ενέχονται σε περιπτώσεις ληστειών, κλοπών, τοκογλυφίας, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα.

Η υπόθεσης εξάρθρωσης των εγκληματικών οργανώσεων παρουσιάστηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα, και τον προϊστάμενο του Γ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης, Α/Α’ Χρήστο Δημητρακόπουλο.

«Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συναδέλφους που απασχολήθηκαν σε αυτή την υπόθεση, των οποίων η ικανότητα και ο επαγγελματισμός έφερε σημαντικά αποτελέσματα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης.

«Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, εξαρθρώθηκαν συνολικά δεκατέσσερις (14) εγκληματικές οργανώσεις, η δράση των οποίων αφορά σε διάπραξη ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, εκβιάσεων, τοκογλυφιών, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας, πράξεις που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά τριάντα επτά (37) άτομα εκ των εμπλεκομένων – μελών των εγκληματικών οργανώσεων, σε εκτέλεση ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης, ταυτοποιήθηκαν πεντακόσιες πενήντα τρεις (553) αξιόποινες πράξεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό – οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Ως προς τους τρόπους δράσης των ομάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων:

  • στις διαρρήξεις οικιών απέφευγαν η εγκληματική τους δράση να λαμβάνει χώρα βραδινές ώρες και ημέρες αργίας, καθώς έτσι αυξάνονταν οι πιθανότητες να βρίσκονται οι ένοικοι εντός των κατοικιών τους, ενώ στις διαρρήξεις καταστημάτων επέλεγαν τις ημέρες αυτές διότι τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά,
  • έλεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και σε περίπτωση που διαπίστωναν ονομαστική εορτή ενοίκων, άρα και συνακόλουθη απουσία τους για αναψυχή, πραγματοποιούσαν την διάρρηξή τους και
  • προκειμένου να καταστρέφουν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία, είτε απέρριπταν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, είτε προέβαιναν στον εμπρησμό τους», όπως τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Τζήμας ανέφερε:

Η επισταμένη, εντατική και πολύμηνη έρευνα των έμπειρων αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, είχε ως αποτέλεσμα την αποδόμηση δεκατεσσάρων (14) εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, τα μέλη των οποίων εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στα -κατά περίπτωση- ακόλουθα αδικήματα: «Σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία», «Διακεκριμένες κλοπές», «Ληστεία», «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», «Πλαστογραφία», «Εκβίαση», «Τοκογλυφία», «Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης», «Εμπρησμό», «Κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων», «Ψευδή κατάθεση», «Νομοθεσία περί όπλων», «Νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών», «Νομοθεσία περί αλλοδαπών» και «Προμήθεια κρατουμένου με κινητό τηλέφωνο», που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 14-07-2020 έως 16-05-2024, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής.

Η πολυσέλιδη δικογραφία που ξεπερνά τις (20.000) σελίδες και σχηματίσθηκε σε βάρος (132) συνολικά εμπλεκομένων – μελών, μετά την ολοκλήρωσή της διαβιβάσθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων και την παραπομπή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Στη συνέχεια και με σκοπό την αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024, μετά από επιμελή και ενδελεχή οργάνωση από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, πραγματοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης παράλληλες συντονισμένες ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων και των Τμημάτων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, καθώς και του Τμήματος της Ειδικής Αντικατασταλτικής Ομάδας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδας.

Οι ανωτέρω αστυνομικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αττικής, Χαλκιδικής και Σαντορίνης, κατά τις οποίες συνελήφθησαν συνολικά τριάντα επτά (37) άτομα – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (35 ημεδαποί – 2 αλλοδαποί), ενώ διακριβώθηκε ότι είκοσι ένας (21) εκ των δραστών – μελών τυγχάνουν ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας για έτερα αδικήματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών, εξαρθρώθηκαν δώδεκα (12) εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν σε διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, μία (1) εγκληματική οργάνωση σε τοκογλυφίες και εκβίαση και μία (1) εγκληματική οργάνωση σε κατάρτιση και διακίνηση πλαστών εγγράφων.

Από τη συνδυαστική μελέτη και αξιοποίηση των πληροφοριών και των στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διενέργεια γενικών και ειδικών ανακριτικών πράξεων, αστυνομικών μεθόδων και τακτικών, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκαν οι διακριτοί ρόλοι που είχαν μεταξύ τους τα μέλη κάθε εγκληματικής ομάδας, καθώς και η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), η οποία ήταν ανάλογη με το σκοπό της συγκρότησής τους.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι ορισμένα εκ των μελών των οργανώσεων, προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα παράνομα αποκτηθέντα έσοδά τους, κατέβαλαν χρήματα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων – καταστημάτων, για ανακαινίσεις κατοικιών, για αγορές αυτοκινήτων και κατοικιών, καθώς και για εξαγορές ποινών.

Τέλος με τη σειρά του ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμος Α’ Χρήστος Δημητρακόπουλος, ανέφερε:

«Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 και οργανώθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διακριβώθηκαν οι δράσεις δεκατεσσάρων (14) εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν διακριτούς ρόλους, κύριους και βοηθητικούς και τη δράση τους καθόριζαν τα ηγετικά μέλη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους.

Συγκεκριμένα, διακριβώθηκαν οι δράσεις:

  • Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε 2 ληστείες, 10 διαρρήξεις οικιών, 6 κλοπές οχημάτων και 3 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση να ξεπερνά το (1.476.000) ευρώ, εκ των οποίων το (1.100.000) ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μίας κατοικίας.
    Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status και στη συνέχεια προχωρούσαν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα σε προγενέστερο χρόνο, τα οποία μετά την εγκληματική τους δράση τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, με σκοπό να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές αλλά και να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία.
  • Έντεκα (11) εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων δρούσαν με τη συγκρότηση μικρών και ευέλικτων ομάδων και διέπραξαν συνολικά 486 αξιόποινες πράξεις (-7- ληστείες, -152- διαρρήξεις οικιών – εταιρειών – καταστημάτων, -315- κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων, -12- κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, κ.λπ.).
    Οι ομάδες χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα, τα οποία οδηγούσαν μέλη με ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες και γνώση των περιοχών δράσης, κατόπτευαν τους στόχους τους και επιτηρούσαν (τσιλιαδόροι) για τυχόν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους, άλλαζαν συχνά τα σημεία συνάντησής τους ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες για να παρακολουθούν τις αστυνομικές συχνότητες.
    Μετά την τέλεση των εγκλημάτων, καθάριζαν επιμελώς τα επιχειρησιακά οχήματα που χρησιμοποιούσαν και τα απέκρυπταν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν στον εμπρησμό ή στην απόρριψη στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου των κλεμμένων οχημάτων, προκειμένου να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), απέκρυπταν ορισμένα εξ αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

  • Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε (6) υποθέσεις Τοκογλυφίας και μίας (1) Εκβίασης, όπου εκμεταλλεύονταν οικονομικά ευάλωτα άτομα, παρέχοντας δάνεια με υπέρογκους τόκους (40%) και χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών, το παράνομο οικονομικό όφελος των οποίων ξεπερνά τις (19.500) ευρώ.
  • Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται στην Κατάρτιση και Διακίνηση Πλαστών Εγγράφων με σκοπό την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων προμηθεύτηκε από την οργάνωση πλαστό δελτίο ταυτότητας, ενώ άλλα μέλη επιδίωξαν να προμηθευτούν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, στις οποίες θα βεβαιωνόταν ψευδώς ότι συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονικό διάστημα έπασχαν από κάποια ασθένεια είτε νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο, με σκοπό να τις προσκομίσουν στις δικαστικές αρχές, ως στοιχείο υπεράσπισης.
  • Επιπλέον διακριβώθηκε η δράση τριών (3) εκ των ταυτοποιημένων μελών των οργανώσεων για Προμήθεια Κρατουμένων με Κινητά Τηλέφωνα σε τρείς (3) τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τις οποίες διήλθαν εξωτερικά Καταστήματος Κράτησης και έρριψαν στον αύλειο χώρο αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να παραδοθούν σε κρατούμενο – μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμη, κατά την έρευνα προέκυψε ότι το έτος 2021 κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης προμηθεύτηκε συσκευή κινητής τηλεφωνίας από υπάλληλο του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης.
  • Επιπρόσθετα, τριάντα δύο (32) από τους εμπλεκόμενους – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, εμπλέκονται σε δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις προμήθειας, κατοχής και περαιτέρω διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, σε παράνομη κατοχή συνολικά επτά (07) πυροβόλων όπλων, σε περιπτώσεις προώθησης στο εσωτερικό της Χώρας αλλοδαπών – πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε μία (01) περίπτωση δωροδοκίας μάρτυρα ποινικής υπόθεσης, ο οποίος κατόπιν χρηματικού ωφελήματος κατέθεσε ψευδή περιστατικά και στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 34 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (12.780,00) ευρώ, (42) ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός, (50) χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ), μια χρυσή λίρα Αγγλίας, (06) κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης, δυο πιστόλια κρότου αερίου, (47) φυσίγγια κρότου, ένα (01) δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστής κάνναβης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις