«Τρέχουν» τα ασθενοφόρα λόγω της ραγδαίας αύξησης περιστατικών θερμοπληξίας – Θανατηφόρο το 1 στα 4
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη διαχείριση του κύματος καύσωνα που καταγράφεται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Οι υψηλές παρατεταμένες θερμοκρασίες αποτελούν μία (ακόμη) απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, καθώς μπορούν να οδηγήσουν με… συνοπτικές διαδικασίες σε θερμική εξάντληση και σε θερμοπληξία, καταστάσεις που αποδεικνύονται μοιραίες για το 25% όσων πλήττονται. Χθες δυστυχώς αναφέρθηκε ένα θανατηφόρο περιστατικό, με θύμα έναν 23χρονο, άτομο με ειδικές ανάγκες, στην Εύβοια.
Το ΕΚΑΒ μόνο στην Αττική από τις αρχές Ιουνίου έχει διαχειριστεί σχεδόν 55 περιστατικά, με τις κλήσεις και τις διακομιδές να αυξάνονται όσο οι συνθήκες του καύσωνα επιδεινώνονται. «Λαμβάνουμε κλήσεις για περιστατικά θερμοπληξίας και κάνουμε διακομιδές από τις αρχές του περασμένου μήνα καθώς έχουν καταγραφεί από νωρίς υψηλές θερμοκρασίες που είχαν επίπτωση στον πληθυσμό. Πλέον δεν μιλάμε για ζέστη του καλοκαιριού που γνωρίζαμε ούτε και για τον καύσωνα όπως τον γνωρίζαμε. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, έχει αλλάξει τη ζωή μας και απαιτείται να αλλάξουμε κι εμείς, με βάση τα νέα δεδομένα. Περιστατικά θερμοπληξίας που μέχρι και πρόπερσι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυο τρεις ημέρες με αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφονταν όλο το καλοκαίρι, πλέον μπήκαν στην καθημερινότητά μας» λέει στο ygeiamou ο κ. Σωκράτης Δούκας, γιατρός, αναπληρωτής υπεύθυνος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ όπως και εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μείζονα αλλαγή στην προνοσοκομειακή φροντίδα λόγω της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της. Οι θερμοπληξίες αποτελούν πια έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών που έρχονται να προστεθούν στον μεγάλο όγκο επειγόντων περιστατικών που διαχειρίζεται καθημερινά το ΕΚΑΒ.
Το περασμένο καλοκαίρι το ΕΚΑΒ έκανε μια απαιτητική… πρόβα τζενεράλε για τις θερμοπληξίες στην Αττική. Στον μεγάλο καύσωνα του περασμένου Ιουλίου, και από τις 19 μέχρι τις 23 του μήνα, χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομείο 116 άτομα, με συμπτώματα θερμοπληξίας. Ήταν ένα διάστημα δύσκολο, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν δυστυχώς και απώλειες. Στην Αττική τρεις άνθρωποι είχαν καταλήξει, ενώ είχε προηγηθεί και ένα θανατηφόρο περιστατικό εργαζόμενου στη Χαλκίδα.
«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι με ασθενοφόρα και μηχανές και προσωπικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων αλλά είναι σημαντικό να αντιληφθούν και οι πολίτες τον κίνδυνο και να προστατευθούν. Όσοι είναι πάνω από 65 χρόνων, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως πχ ψυχιατρικά φάρμακα, αντι-υπερτασικά, διουρητικά, β-αναστολείς, όσοι είναι ευάλωτοι λόγω άλλων θεμάτων υγείας, πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως. Να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω αυτές τις ημέρες και εννοείται να αποφεύγουν τις δραστηριότητες. Αν είναι αναγκαία κάποια έξοδος ή δουλειά, αυτή πρέπει να γίνεται το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα. Οι ίδιες συστάσεις αφορούν φυσικά και τα μικρά παιδιά που είναι επίσης ευάλωτα» λέει ο κ. Δούκας. Είναι σημαντικό επίσης κατά τον ειδικό, το πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα να οδηγήσει σε επικοινωνία με τον γιατρό.
Έντονη εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, μυικές κράμπες, έντονος πονοκέφαλος, αίσθηση στεγνής στοματικής κοιλότητας, ωχρό δέρμα, τάση για λιποθυμία, μαρτυρούν τη θερμική εξάντληση και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα πριν οδηγήσουν σε θερμοπληξία. «Η θερμική εξάντληση είναι το στάδιο που ο οργανισμός επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας και να διατηρήσει την ομοιόσταση. Αν δεν δοθεί βοήθεια, πχ με αφαίρεση των ρούχων, με κρύες κομπρέσες στο σώμα και αέρα έστω και με βεντάλια στον πάσχοντα, η θερμοπληξία εγκαθίσταται και οδηγεί σταδιακά σε κατάρρευση των συστημάτων του οργανισμού. Η ιατρική βοήθεια είναι αναγκαία, αλλά η έκβαση δεν είναι πάντοτε καλή» εξηγεί ο κ. Δούκας, και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών τους όπως και των αρχών για αυτές τις δύσκολες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καυτές ημέρες.