Κρήτη: Πύρινος εφιάλτης στα Ακούμια - Μαίνεται ανεξέλεγκτα η μεγάλη πυρκαγιά - Βίντεο και φωτογραφίες
Κρήτη: Πύρινος εφιάλτης στα Ακούμια - Μαίνεται ανεξέλεγκτα η μεγάλη πυρκαγιά - Βίντεο και φωτογραφίες

Κρήτη: Πύρινος εφιάλτης στα Ακούμια – Μαίνεται ανεξέλεγκτα η μεγάλη πυρκαγιά – Βίντεο και φωτογραφίες

Σοβαρή πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, και εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη στη νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού Ακούμια, στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Οι φλόγες κατακαίουν χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε μια περιοχή που έχει πληγεί κατ' επανάληψη από παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν.

Οι εικόνες που μεταφέρουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι αποκαρδιωτικές. Εκατοντάδες στρέμματα καίγονται, ενώ η πυκνή βλάστηση και οι δύσβατες τοποθεσίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Οι φλόγες έχουν ήδη επεκταθεί σε μια έκταση που ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα, και συνεχίζουν να εξαπλώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό εργάζονται αδιάκοπα, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις δύσβατες περιοχές και να περιορίσουν τη φωτιά πριν προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές.

Υπενθυμίζεται πως το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε χορτολιβαδική και γεωργική έκταση κινείται νοτιοανατολικά ανάμεσα στον οικισμό και την παραλία της Τριοπετρας προς τα Σαχτουρια και εντοπίζεται και στις δυο πλευρές του δρόμου.

Η αγωνία όλων μεγαλώνει συνεχώς, καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο  με ισχυρούς ανέμους και σε περιοχή που δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γ. Ταταράκης  στο ΑΠΕ η έκταση της φωτιάς είναι ισχυρή, με τις πυροσβεστικές και άλλες δυνάμεις που συνδράμουν, να έχουν δύσκολο έργο λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής.

Επι ποδός είναι όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας, του Δήμου της περιοχής , υπηρεσιών και εθελοντών που διαθέτουν όλα τα μέσα σε εξοπλισμό και προσωπικό, δίνοντας μάχη με τη φωτιά η οποία θα είναι ολονύχτια. Σημειώνεται πως τις δυνάμεις τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθυμνου έχουν κληθεί να συνδράμουν και δυνάμεις από γειτονικούς νομούς.

Στο σημείο βρίσκεται ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας στο νομό Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρης ο οποίος μίλησε στο Goodnet.gr κάνοντας λόγω για ένα πολύ δύσκολο μέτωπο «το οποίο ενδέχεται να πρέπει να ελεγχθεί το πρωί  με εναέρια μέσα, κάτι που θα εξετάσουμε τις επόμενες ώρες». Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως η μάχη με τις φλόγες θα είναι ολονύχτια με το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να είναι όπως εξήγησε ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Οπως μετέφερε στο Goodnet.gr ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλειου Βαγγέλης Καπετανακης στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα το μέτωπο να εκτείνεται διαρκώς  και τις δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να την οριοθετήσουν.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ο Συντονιστής επιχειρήσεων βορείου, νοτίου Αιγαίου και Κρήτης υποστράτηγος της ΠΥ Γιώργος Τσικαλας, ο διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Θεοδωσίου, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, φορείς, κάτοικοι της περιοχής και εθελοντες της ομαδας ΕΝΑ που συνδράμουν στο έργο των δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως και αυτή την ώρα δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές η κατοικίες στην ευρύτερη  περιοχή.

Η Πολιτική Προστασία του νησιού παραμένει σε διαρκή επιφυλακή.

Δείτε φωτογραφίες από το Goodnet.gr:

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις