Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος με πουρέ σελινόριζα – κάστανο και σάλτσα gravy με σταφίδες! (vid)
Εορταστική πρόταση για γιορτινό τραπέζι
Για τον πουρέ σελινόριζα
- 700 γρ σελινοριζα(1 τμχ περίπου)
- 200γρ καστανα ακαθάριστα
- 1 λίτρο γάλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 50γρ βούτυρο
Τοποθετούμε αφού πρώτα κάνουμε μια τομή στα κάστανα στο φούρνο στους 200 6-7 λεπτά να ανοίξουν.
Τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν με την σελινοριζα αφού την έχουμε καθαρίσει και κόψει.
Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά και έπειτα στραγγίζουμε από το γάλα και χτύπαμε σε ένα μίξερ (λίγο βούτυρο να δώσει ωραία υφή).
Αλάτι, πιπέρι!
Για το μπρεζέ
- 2.5 κιλά σιδηρόδρομος
- 100 γρ καρότα
- 100 γρ κόκκινα κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Θυμάρι φρέσκο 1 κλωνάρι
- Δάφνη 2 τμχ
- Πράσο 1 τμχ
- Μαυρη μπύρα 500ml
- Τομάτες 2 τμχ
- Πελτέ 2 κ.τ.σ
Θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές και το τοποθετούμε σε ένα ταψί βαθύ.
Σωταρουμε όλα τα λαχανικά εκτός την τομάτα σε μια κατσαρόλα, έπειτα τον πελτέ, σβήνουμε με την μαύρη μπύρα και προσθέτουμε την τομάτα κομμένη στα 4.
Βάζουμε νερό στη κατσαρόλα και χύνουμε όλη την κατσαρόλα στο ταψί.
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι περίπου να καλυφθεί το κρέας.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 160 για 2:40 .
Όταν είναι έτοιμο περνούμε 700ml σουρωμένο ζουμί από το ταψί μας.
Σάλτσα
- 100γρ σταφίδες
- 700 μλ ζωμό κρέατος
- 25γρ αλεύρι
- 25 βούτυρο
Κάνουμε ένα ρου με το αλεύρι και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
Βάζουμε 700ml από τον ζωμό ψητού κρέατος και ανακατεύουμε να μη κάνεις κομπιασει.
Αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις και προσθέτουμε τις σταφίδες.
Εκτός φωτιάς τελειώνουμε με 50γρ βούτυρο.
Γαρνίρουμε με λίγα γκοτζι μπερις και φρέσκο κομμένο μαϊντανό!
Βίντεο εδώ από τη χθεσινή μου παρουσίαση της συνταγής στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι στο Κρήτη tv .
Τον σιδηρόδρομο τον βρήκα στο κρεοπωλείο Νικολούδης του καλού φίλου Pavlos Nikoloudis.