Μόσιαλος για μετάλλαξη Όμικρον: Οι 2 δόσεις εμβολίου δεν προστατεύουν από απλή νόσηση – Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα
Για τη μεγάλη παγκόσμια ανησυχία που έχει σημάνει σε επιστήμονες η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την καταπολέμησή της μίλησε στο OPEN ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. κ. Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα όμως προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο.
Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την «Όμικρον», διεμήνυσε όμως ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η επέλαση της μετάλλαξης θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους.
Ηπιότερη από τη Δέλτα σύμφωνα με τα πειραματικά δεδομένα
Όπως σημείωσε στο OPEN ο κ. Μόσιαλος, με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε.
Συμπεράσματα μέχρι στιγμής όμως βγαίνουν από την πορεία της μετάλλαξης και της πανδημίας γενικότερα σε διάφορες χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική και η Μεγάλη Βρετανία.
Το μεγάλο ερώτημα για την Όμικρον
Τόνισε μάλιστα ότι το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πραγματικά ηπιότερη από τη Δέλτα ή αν βλέπουμε ότι είναι ηπιότερη επειδή -μέχρι στιγμής- προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας.
Παρακάμπτει τα δύο πρώτα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο
Για τον λόγο που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να έχει ηπιότερα συμπτώματα ο κ Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό συμβαίνει διότι η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο. «Αυτό είναι δεδομένο, το γνωρίζουμε τόνισε» και εξήγησε ότι αναφέρεται στις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων.
Η τρίτη δόση ασπίδα για τη βαριά νόσηση
«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει». Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο».
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και φόβος μήπως κολλήσουν μαζικά οι γιατροί
Επειδή όμως η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.
Ο καθηγητής του LSE επεσήμανε πάντως ότι το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα καθώς μεταδίδεται ταχύτερα.
Πρέπει να πάρουμε μέτρα – Το σημαντικότερο είναι η μάσκα
Ο κύριος Μόσιαλος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα κρούσματα της Όμικρον το επόμενο διάστημα θα είναι χιλιάδες και στη χώρα μας καθώς δε θα αργήσει να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα αντικαθιστώντας τη Δέλτα.
Επιπλέον, ο καθηγητής του LSE επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν νέα και δραστικά μέτρα. Όπως τόνισε, η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους θα πρέπει αν επιβληθεί και όλοι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να φορούν τη μάσκα KN95, η οποία θα πρέπει παρέχεται από τον εργοδότη.
Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σαν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επομένως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε lockdown ενόψει Χριστουγέννων.