Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θωρακίζονται οι χώρες εν όψει Χριστουγέννων
Με PCR οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα
Μία μετά την άλλη, οι χώρες προσπαθούν να θωρακιστούν από την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, λαμβάνοντας νέα, πιο αυστηρά μέτρα.
Εξάλλου, η διαπίστωση των ειδικών ότι η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει παγκοσμίως, έχει θορυβήσει τις κυβερνήσεις, αλλά και την επιστημονική κοινότητα, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή εξεύρεση λύσης για την αναχαίτιση του νέου υπερμεταδοτικού στελέχους του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Μάλιστα, το εν λόγω μέτρο θα ισχύει από την προσεχή Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.
Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00».
Δέκα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ως τώρα 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι' αυτόν τον σκοπό.
Τα μισά από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Τα μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες
Η Γαλλία, αν και έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών στο 90%, σκέφτεται, όπως άφησε να εννοηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο για όλους.
Σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά τις αντιδράσεις των αρνητών του κορωνοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας
Στην Αγγλία αυξάνονται τα ποσοστά νοσηλειών, καθώς η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα κύμα νέων μολύνσεων, όπως είπε σήμερα κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος, που προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα σπάσει ρεκόρ τις επόμενες λίγες εβδομάδες.
«Φοβάμαι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές… Ρεκόρ θα καταρριφθούν πολλά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς οι δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν», τόνισε.
Υπολογίζεται ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.
Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι από την Πέμπτη 16/12 θα επιβάλλεται πενθήμερη καραντίνα σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Νότια Αφρική σημειώθηκε εκ νέου αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, σε ένα τέταρτο κύμα που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μετάλλαξη Όμικρον
«Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή», σημειώνει.
Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ.
Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της Δέλτα, η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας.
Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Όμικρον θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη Δέλτα.
Ο καθηγητής του LSE στην Πολιτική της Υγείας και επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ηλίας Μόσιαλος, σε κείμενό του αναφέρεται στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Οπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, ως τώρα ξέρουμε ότι η Ομικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα και είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις, αν και με πιο ήπια συμπτώματα από τη Δέλτα. Ωστόσο, μένει να επαληθευτούν οι μελέτες αυτές. Υπογραμμίζει ωστόσο πως χρειάζεται εγρήγορση, ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί «με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας».
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας προειδοποιεί μάλιστα ότι, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας δεν έχει εξαλειφθεί.
Ο κ. Μόσιαλος επικαλείται επίσης σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) που έδειξε ότι 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Από την άλλη τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Πρόσθεσε δε ότι μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.
Φάουτσι: Δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση, ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον
Πάντως, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι επαρκείς για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον.
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση που να αφορά συγκεκριμένη παραλλαγή, «γιατί τα σημερινά εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι απίθανο τα εμβόλια να χρειαστεί να τροποποιηθούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένα την Όμικρον, πρόσθεσε ο Αντονι Φάουτσι.