Τι αλλάζει στο πρόσωπο μας καθώς μεγαλώνουμε – Πέρα από τις ρυτίδες
Τι αλλάζει στο πρόσωπο μας καθώς μεγαλώνουμε – Πέρα από τις ρυτίδες

Τι αλλάζει στο πρόσωπο μας καθώς μεγαλώνουμε – Πέρα από τις ρυτίδες

Παρατηρήστε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σας. Στη συνέχεια, κοιτάξτε μερικές φωτογραφίες τους απ’ όταν ήταν νεότεροι. Τι βλέπετε; Σίγουρα έχουν αλλάξει, αυτές οι αλλαγές όμως δεν περιορίζονται στα σημάδια της γήρανσης και, ίσως, σε μερικά επιπλέον κιλά. Υπάρχει και κάτι άλλο: Η μύτη και τα αυτιά τους δείχνουν να έχουν μεγαλώσει με το πέρασμα του χρόνου.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό;

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα οφείλονται κυρίως στην ανάπτυξη των εμπλεκόμενων ιστών. Αυτό, όμως, ισχύει στην περίοδο ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα στην παιδική και νεαρή εφηβική ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, οι ιστοί της μύτης και των αυτιών έχουν αναπτυχθεί πλήρως, επομένως οι αλλαγές που παρατηρούνται μετέπειτα δεν σχετίζονται με τους ιστούς. Μετά την εφηβεία, οι περισσότερες αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθός τους μπορούν να αποδοθούν στη διαδικασία της γήρανσης και το πώς αυτή επηρεάζει τους υπάρχοντες ιστούς, αποκαλύπτει ο δρ. Alan Matarasso, κλινικός καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Zucker της Νέας Υόρκης και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών.

Οι υποκείμενες δομές, τόσο των αυτιών, όσο και της μύτης είναι φτιαγμένες από χόνδρο, έναν ισχυρό, αλλά εύκαμπτο συνδετικό ιστό, που λειτουργεί επίσης προστατευτικά για τα οστά και τις αρθρώσεις. Ο χόνδρος αποτελείται από τα χονδροκύτταρα, τα οποία σταθεροποιούνται από ένα δίκτυο δομικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, γεγονός που οδηγεί στην αποδυνάμωση και χαλάρωση ολόκληρης της δομής του χόνδρου, εξηγεί ο δρ. Matarasso.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185