Στις 17:30 η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Άντ. Μπλίνκεν στα Χανιά – Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα
Μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ που θα έχει στις 17:30 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του, στο Ακρωτήρι Χανίων.
Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η εμπλοκή του Isis -που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν- δημιουργεί νέα δεδομένα, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, στρέφοντας όμως την προσοχή του και προς τα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Πλην του κ. Γεραπετρίτη στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Στην ατζέντα η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα
Ειδικότερα οι κ.κ Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσουν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, σηματοδοτεί «τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα. Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο».
Θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα των F-35
Σχολίαζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε ότι «έχουν φτάσει στο απόγειο». Παράλληλα τοποθετήθηκε και για το θέμα της προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων». Ο υπουργός Εξωτερικό εκτίμησε μάλιστα ότι στο θέμα αυτό θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των 35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Eμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».
«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», υπογράμμισε. «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα καταλάβει και άλλες περιοχές, ιδίως το βόρειο Ισραήλ και το Λίβανο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.