Παρουσία ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρευρέθηκε στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων.
Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Κεφαλογιάννης χαιρέτισε τη δημιουργία της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, υπογραμμίζοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσβλέπει σε μια σταθερή και παραγωγική συνεργασία με όλα τα μέλη και τη θεσμική της εκπροσώπηση. Παράλληλα, τόνισε ότι οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις προσφέρουν την ευκαιρία να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πραγματικό ναυπηγικό hub της Μεσογείου, αναβαθμίζοντας δραματικά την γεωπολιτική αξία της χώρας και ενισχύοντας την αμυντική της θωράκιση.
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:
«Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά και πραγματική τιμή η πρόσκληση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων στις εργασίες του πρώτου συνεδρίου της. Ένα συνέδριο που έχει κατά τη γνώμη μου ιστορικό χαρακτήρα, όχι απλώς γιατί λαμβάνει χώρα σε μια θετική, από οικονομική σκοπιά, συγκυρία για τη χώρα μας – την καλύτερη της τελευταίας δεκαπενταετίας – αλλά κυρίως γιατί έρχεται να επικυρώσει με τις δράσεις της, την αναγέννηση ενός εμβληματικού για τη χώρα μας τομέα, όπως είναι η ναυπηγική βιομηχανία.
Η αναγέννηση αυτή του κλάδου αποτυπώνεται πλέον και στη δημιουργία της δικής του επίσημης, ισχυρής, θεσμικής έκφρασης: της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων. Όσοι από εμάς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουμε την ευθύνη της διαχείρισης των κοινών υποθέσεων και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί γύρω από αυτόν τον φορέα δεν συγκεντρώνεται μόνο ο επιχειρηματικός κλάδος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή πλοίων, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ναυπηγείων. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που με τη λειτουργία τους αιμοδοτούν ολόκληρες τοπικές κοινωνίες και λειτουργούν ως ατμομηχανή της οικονομίας τους.
Για την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ναυπηγικός τομέας είναι κομβικός για τη στρατηγική άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας: Ισχυρό πολεμικό ναυτικό έχεις, όχι μόνο όταν διαθέτεις έναν επαρκή αριθμητικά και σύγχρονο τεχνολογικά στόλο πλοίων αλλά και όταν έχεις την ικανότητα να τον υποστηρίξεις, κυρίως μέσα από τη συντήρηση και την επισκευής αυτών των πλοίων σε ναυπηγεία της πατρίδας σου. Είναι επίσης κομβικός για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας και την ενίσχυση των αμυντικών μας συμμαχιών. Για να το πούμε απλά, ένα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται σοβαρά για την στρατηγική της αυτονομία, την ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ανεξαρτησία και την άμυνα, η στρατηγική διάσταση των ναυπηγείων και των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι Ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές δυνατότητες διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις δυτικές ναυπηγοεπισκευαστικές απαιτήσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εμπορικές ανάγκες καθώς βρισκόμαστε με μία μεγάλη πυκνότητα κίνησης πλοίων αμυντικού χαρακτήρα και μάλιστα όχι μόνο Ελληνικών πλοίων. Από αυτή τη σκοπιά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν πλέον διαμορφωθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τη νέα εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν δημιουργούν απλώς νέες προκλήσεις αλλά προσφέρουν και μια πραγματική ευκαιρία: να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πραγματικό ναυπηγικό hub της Μεσογείου, αναβαθμίζοντας δραματικά την γεωπολιτική αξία της χώρας μας και ενισχύοντας – αυτή τη φορά μέσω της οικονομίας της- ακόμη περισσότερο την αμυντική της θωράκιση.
Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα προσβλέπει σε μια σταθερή και παραγωγική συνεργασία με όλα τα μέλη και τη θεσμική εκπροσώπηση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων. Προσβλέπει επίσης σε μια υγιή συνεργασία σε στέρεες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού με τις ελληνικές ναυπηγικές επιχειρήσεις, των οποίων υπήρξε τα τελευταία τριάντα χρόνια, στην πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας τους, ο μεγαλύτερος αιμοδότης τους. Ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία σημαίνει μεταξύ άλλων και μια ισχυρή αμυντικά Ελλάδα. Έχουμε συνεπώς ως Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθήκον να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην περαιτέρω αναζωογόνηση του κλάδου και να προωθήσουμε την υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων του. Στην Ελλάδα αξίζει μια ναυπηγοεπισκευαστική και ναυπηγική βιομηχανία που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εμπορικού και αμυντικού στόλου της. Η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων έχει όλα τα εχέγγυα για να ηγηθεί αυτής της μεγάλης εθνικής αποστολής. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ.»