Αγρότες Κρήτης: "Καθυστερημένη η τροπολογία για την άδεια διαμονής στους μετανάστες, δεν αρκεί"
Θετική μεν, καθυστερημένη δε, χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, με την ψήφιση της τροπολογίας υλοποιείται μία από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια οι αγροτοσυνδικαλιστές, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε εργατικά χέρια. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση, αυτό που επιτυγχάνεται με την χθεσινή ψήφιση δεν είναι μια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά η ανακοπή του κύματος διαρροής εργατών γης από την χώρα μας και την Κρήτη προς άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, η ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή δεν αφορά πάνω από 3.500 εργάτες γης στην Κρήτη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγάλη διαρροή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, πριν από 10 χρόνια οι εργάτες γης στην Κρήτη ήταν 15.000 και επρόκειτο, σε μεγάλο βαθμό, για εξειδικευμένο στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες εργατικό δυναμικό, το οποίο πλέον λείπει από την Κρητική ύπαιθρο.
Οι εναπομείναντες εργάτες γης δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες καθώς, όπως εκτίμησε, σε μόνιμη βάση, χωρίς να υπολογίζονται οι εποχικές εργασίες όπως η ελαιοσυγκομιδή, απαιτούνται στο νησί πάνω 10.000.
Γι’ αυτό, όπως τόνισε, χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η άφιξη μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες. Σήμερα, όπως διευκρίνισε, η ακολουθούμενη διαδικασία είναι χρονοβόρα λόγω της υπάρχουσας γραφειοκρατίας, ενώ παράλληλα, επί της ουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων οδηγείται σε «ναυάγιο», αφού οι υποψήφιοι μετακλητοί εργάτες «κόβονται» στις συνεντεύξεις, στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, δείχνει ότι υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα πίσω από απορρίψεις.
Ενδεικτικά, κατά τον ίδιο, έχουν υποβληθεί 5.000 αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων εξαρτημένης, αλλά και εποχικής εργασίας από αγρότες και οι μισές από αυτές παραμένουν, προκειμένου να εξεταστούν, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αποτέλεσμα των σημερινών «αγκυλώσεων» είναι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να πληρώνουν παράβολα, να περιμένουν για μήνες και στο τέλος, στην πλειοψηφία τους, να μένουν χωρίς εργατικό δυναμικό, με τις καλλιεργητικές ανάγκες να έχουν πενταπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στο νησί και τα μεροκάματα να οδηγούνται, λόγω της έλλειψης εργατών, σε ασύμφορα ύψη.