Χούμους με ζάαταρ
Η σημερινή μας συνταγή είναι το χούμους, μια τύπου φάβα από ρεβύθια με ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών από τη μέση Ανατολή).
Υλικά
- Ρεβύθια 260 γρ.
- Λεμόνι 50 ml
- Ταχίνι 120 γρ.
- Ελαιόλαδο 160 ml
- Κύμινο 5γρ.
- Σουμάκ 10γρ.
- Ρίγανη ξερή 10γρ.
- Θρούμπι ξερό 10γρ.
- Σουσάμι 10γρ.
- Σκόρδο 1 σκελίδα
- Καρότο 1 τμχ.
- Κρεμμύδι 1 τμχ.
- Δάφνη 1 φύλλο
- Αλάτι 10 γρ.
- Πιπέρι 5γρ.
- Μαϊντανό 20 γρ.
Για το χούμους
Έχουμε μουλιασμένα αποβραδίς τα ρεβύθια. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι και το καρότο ,τα βάζουμε στη κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα σοτάρουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια, το σκόρδο το κύμινο και το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε νερό 3-4 δάχτυλα παραπάνω από τα ρεβύθια.
Τα αφήνουμε να βράσουν 50 λεπτά περίπου και όταν είναι έτοιμα (αρκετά μαλακά) αφαιρούμε την δάφνη και κρατάμε μερικά ρεβύθια στην άκρη για γαρνίρισμα στο τέλος.
Τα πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ ρίχνοντας το λεμόνι και το ταχίνι.
Θα χρειαστεί πιθανότατα και αρκετό ζουμί από την κατσαρόλα για να μας δώσουν μια ωραία υφή, και στο τέλος το ελαιόλαδο.
Για το ζάαταρ
Καβουρδίζουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το σουμάκ, το σουσάμι, τη ρίγανη το θρούμπι και λίγο αλάτι!
(Ιδανικά τα χτυπάμε όλα σε ένα μπλέντερ εκτός το σουσάμι να γίνουν σκόνη και μετά προσθέτουμε το σουσάμι)
Σε ένα πιάτο βάζουμε το χούμους, από πάνω τα ρεβύθια που κρατήσαμε, το μείγμα ζάαταρ, λίγο ελαιόλαδο και χοντροκομμένο μαϊντανό!
Tip: ταιριάζει πολύ το μπούκοβο σε όποιον αγαπάει τα καυτερά. Και συνοδεύεται ιδανικά με κάποια τραγανή τορτίγια!