Γλυπτά Παρθενώνα: Στην αντεπίθεση οι Βρετανοί - «Είπαν ψέματα οι Έλληνες»
Γλυπτά Παρθενώνα: Στην αντεπίθεση οι Βρετανοί - «Είπαν ψέματα οι Έλληνες»

Γλυπτά Παρθενώνα: Στην αντεπίθεση οι Βρετανοί – «Είπαν ψέματα οι Έλληνες»

Η Βρετανία κάνει λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε ελληνική πηγή στο BBC, η χώρα μας διαψεύδει ότι δόθηκαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις.

Νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε σχετικά με την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία: «Επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς, γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», είπε.

«Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι ‘κοίταξε να δεις, δε θα γίνει αυτό και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό’. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας: «Αμετάβλητη η στάση της Ελλάδας»
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast την Τρίτη ότι είναι «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ερώτηση εάν η βρετανική κυβέρνηση έδειξε αγένεια με την κίνηση αυτή, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχαν προταθεί μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου, αλλά «έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη».

Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε στο BBC ότι η στάση της Ελλάδας ήταν «πεντακάθαρη και παρέμεινε αμετάβλητη» εδώ και χρόνια.

Λέγοντας ότι η στάση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται «καλύτερη από αυτή του Λόρδου Έλγιν», συνέχισε: «Η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ δεν πλησιάζει καν τη συμπεριφορά ενός ηγέτη ενός μεγάλου έθνους με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται σε πολλά θέματα και θεωρεί φίλο».

Η κ. Σταματούδη είπε στο BBC ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να μην τεθεί το θέμα κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο. Και τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν όμως ο πρωθυπουργός να μην απαντά σε ερωτήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Επίθεση κατά της βρετανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε και το Εργατικό Κόμμα

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε στο BBC πως: «Ο Ρίσι Σουνάκ είναι πολύ αδύναμος. Θα έπρεπε να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή, αυτά είναι που θα περίμενε η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι ηγέτης».

Το Εργατικό Κόμμα αναφέρει επίσης ότι η θέση του είναι ότι αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία δανεισμού, δεν θα σταθούν εμπόδιο.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για την αλλαγή του νόμου του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο – ο οποίος απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, ο δανεισμός δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση οποιουδήποτε πρωθυπουργού.

Τι λέει το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός προασπιζόταν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών, έδινε, από την πλευρά του, τις δικές του απαντήσεις κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες κλοπές πολύτιμων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο «καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί παρά στην Ελλάδα».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι χρόνια τώρα και έχει πετύχει μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» για να καταλήξει πως «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία το Υπουργείο μαζί με την κυβέρνηση παρακολουθούν στενά».

Αντιδρούν οι Βρετανοί πολίτες με το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα πέφτει στις δημοσκοπήσεις, διαφωνούν μαζί του οι Βρετανοί πολίτες και ο Ρίσι Σούνακ έχει κάθε λόγο πλέον να αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να χειριστεί κανένα θέμα, πόσω μάλλον τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μετά το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει το ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κοινή γνώμη της Βρετανίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Ρίσι Σούνακ υφίσταται συντριβή στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε την πανδημία, ούτε το προσφυγικό ενώ δεν μπορεί να… μαζέψει ούτε τους υπουργούς του.

Η εφημερίδα Indepedent σε παλαιότερο δημοσίευμά της και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου 2023 με τον τίτλο «Ο Τζορτζ Όζμπορν αναβαθμίζει σημαντικά τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα Ελγίνεια» υποστήριζε ότι οι συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική πλευρά να προχωρά το θέμα. Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο να τεθεί στο τραπέζι συμφωνία δανεισμού τους, θέτοντας μάλιστα στο τραπέζι τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς που θα μπορούσαν να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο στη θέση των Γλυπτών.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, είχε αφήσει ήδη εδώ και καιρό να διαρρεύσουν στα βρετανικά μίντια λεπτομέρειες της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι είναι προς όφελος της Βρετανίας και του ίδιου του μουσείου να δείξουν καλή βούληση και να επωφεληθούν από κοινού αναφορικά με το ζήτημα της επανένωσης αφού, όπως επέμενε, θα επρόκειτο για μια συμφωνία win-win.

Πρόκειται, όπως λένε οι βρετανικές πηγές, για τις ίδιες ακριβώς λεπτομέρειες που συζητηθήκαν και κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Βρετανίας, κάτι που εκνεύρισε εμφανώς τον Σούνακ.

 

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185