Το Ηράκλειο τιμά τον πολιούχο και προστάτη της πόλης, Άγιο Μηνά
11 Νοεμβρίου σήμερα και όλο το Ηράκλειο γιορτάζει τον πολιούχο και προστάτη της πόλης, τον Άγιο Μηνά.
Τον πολιούχο Άγιο Μηνά τιμά σήμερα το Ηράκλειο και στον Μητροπολιτικό ναό βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ευγενίου, με την συμμετοχή των Μητροπολιών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομου, Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρίλλου και ο Επισκόπου Κνωσσού Μεθόδιου.
Πλήθος κόσμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ναό ια να τιμήσουν τον προστάτη Άγιο του Ηρακλείου.
Από χθες το βράδυ, οι Ηρακλειώτες φόρεσαν τα καλά τους και τίμησαν τον προστάτη Άγιό τους παρακολουθώντας τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση του Ιερού λειψάνου και της εικόνας του Αγίου Μηνά, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ποιος ήταν ο Άγιος Μηνάς;
Αἴγυπτος ὄντως, εἰ τέκοι, τίκτει μέγα.
Τμηθεὶς ἀληθὲς τοῦτο Μηνᾶς δεικνύει.
Μηνᾶς ἑνδεκάτῃ ἔτλη ξίφος γηθόσυνος κῆρ.
Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ἐτάζοντος καρδίας καὶ νεφρούς» (Ψαλμοί 7,10) Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός.
Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση…
Ο Αγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίων των χριστιανών. Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη. Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών. Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς. Ομως, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν δίκιο και δεν ήταν ο Άγιος Μηνάς ο έφιππος αξιωματικός, ήταν θαύμα ο Τούρκος διώκτης των χριστιανών (Αγιάν Αγάς) να λειτουργήσει σαν προστάτης τους την τελευταία στιγμή.
Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του "Αγιος Μηνάς" το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Αγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Αγιο με φόβο και σεβασμό.
Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Αγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαίου 1941. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.
Με πληροφορίες από saint.gr