Στερεύει και το κρασί: Σε χαμηλό ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή - Μείον 45% η Ελλάδα
Στερεύει και το κρασί: Σε χαμηλό ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή - Μείον 45% η Ελλάδα

Στερεύει και το κρασί: Σε χαμηλό ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή – Μείον 45% η Ελλάδα

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έχει πέσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Το «καλό» σενάριο

Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% από πέρυσι, δήλωσε ο διακυβερνητικός οργανισμός ΟΙV. «Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματικές συνθήκες – όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία – έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», προειδοποιούν οι υπεύθυνοι του οργανισμού ο οποίος παρέχει δεδομένα σε χώρες παραγωγής και κατανάλωσης σταφυλιών και κρασιού.

«Μια τέλεια καταιγίδα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο έχει δημιουργήσει αυτή την καταστροφική κατάσταση», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής στατιστικών του OIV, Τζόρτζιο Ντελγκρόσο. Η ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής του αρχαίου ποτού.

Η παραγωγή κρασιού μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράγει πάνω από το 60% του συνόλου του κόσμου. Σύμφωνα με τον OIV, οι χαμηλότερες αποδόσεις οφείλονται σε βροχές και καταιγίδες σε ορισμένες χώρες και ξηρασίες σε άλλες.

Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, όπου ο ξηρός καιρός μείωσε τη φετινή συγκομιδή σταφυλιών. Ωστόσο ευνόησε τη Γαλλία, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ιταλία που έχασε τον τίτλο. Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, αν και η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14%.

Η εικόνα ήταν ζοφερή και σε άλλα μέρη του κόσμου, με τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου να επηρεάζονται ιδιαίτερα, καταγράφοντας σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή, από την Αυστραλία και την Αργεντινή, μέχρι τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και τη Χιλή.

Οι παραγωγοί αντιμετώπισαν σοκ στη Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στο νότιο ημισφαίριο, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 20% ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και των πυρκαγιών. Η συγκομιδή ήταν κακή και στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο ρόδινη στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% το 2022.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Για το 2023, ο OIV προβλέπει για την Ελλάδα κάθετη μείωση της παραγωγής κατά 45%, μόλις στο 1,1 εκατόλιτρα από 2,1 εκατομμύρια που ήταν το 2022. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης που προκάλεσαν ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζοντας έντονα τα αμπέλια.

Σημαντικός παράγοντας και η έλλειψη εργατικών χεριών στη συγκομιδή, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Το καλό σενάριο

Μπορεί να υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα για τους λάτρεις του κρασιού. To θετικό σενάριο, εάν υπάρχει, για τη βιομηχανία είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της ανισορροπίας στην αγορά. Σε ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο OIV.

Αν και η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή είναι κακή για τον κλάδο συνολικά, ο OIV σημειώνει ότι η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συνολική αγορά παραμένει σχετικά ισορροπημένη – αποφεύγοντας πτώση των τιμών. «Καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί από το 2018, είδαμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές κρασιού να μειώνονται σημαντικά», είπε ο Ντελγκρόσο.

«Η χαμηλή παραγωγή δεν είναι καλά νέα, αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των τιμών». Τον Αύγουστο, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για να καταστρέψει τα πλεονάζοντα αποθέματα κρασιού, καθώς η βιομηχανία δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στην πτώση της ζήτησης.

Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

Ενώ ο OIV κάνει λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παραγωγή, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη συνδέσει την τάση οριστικά με την κλιματική αλλαγή, όπως εξηγεί και ο Iνάκι Γκαρσία ντε Κορτάσαρ-Αταούρι στο γαλλικό εθνικό ινστιτούτο γεωπονικής έρευνας INRAE. Ειδικός για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, είπε ότι η ζημιά στην Ιταλία οφείλεται στο ότι η καλλιεργούμενη γη δεν μπορεί να απορροφήσει νερό όπως το φυσικό έδαφος.

Αλλά «μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά», είπε, με τα κύματα καύσωνα ή τις βροχοπτώσεις να χτυπούν ορισμένες περιοχές και να προσθέτουν στα υπάρχοντα προβλήματα όπως ο περονόσπορος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή newsbomb.gr
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185