Έβρος: Κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα για το ζευγάρι που συνέλαβαν οι Τούρκοι
Ακόμη και εντός της ημέρας η επιστροφή τους
Πώς ο 41χρονος μαζί με την 28χρονη σύντροφό του βρέθηκαν στα χέρια των τουρκικών αρχών, πυροδοτώντας έναν διπλωματικό μαραθώνιο – Τα σχόλια των τουρκικών ΜΜΕ για την υπόθεση
Ένας διπλωματικός μαραθώνιος εξελίχθηκε χθες κατά μήκος και των δύο πλευρών του ποταμού Έβρου, σημαίνοντας συναγερμό στην Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, όταν διαπιστώθηκε ξαφνικά ότι ο 41χρονος αστυνομικός Μανώλης Βαλασούδης, μαζί με την 28χρονη σύντροφό του, Αθηνά Τζιάκα κρατούνταν από τις τουρκικές Αρχές, μέχρις ότου να αφεθούν τελικά ελεύθεροι χθες αργά το βράδυ, με περιοριστικούς όρους.
Αφορμή για να ξεδιπλωθεί το νήμα της υπόθεσης αποτέλεσε η αδικαιολόγητη απουσία του αστυνομικού από τη χθεσινή, πρωινή του βάρδια στο Αστυνομικό Τμήμα Φερών, όπου και υπηρετεί, με αποτέλεσμα να αναζητηθούν υπηρεσιακά τα ίχνη του. Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι ο 41χρονος υπαρχιφύλακας (που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο) μαζί με τη σύντροφό του, που κατάγεται από τις Φέρες, πέρασαν με το αυτοκίνητό τους το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής το Τελωνείο των Κήπων, προκειμένου να μεταβούν στην Ανδριανούπολη για ψώνια, όπως είθισται για πολλούς μόνιμους κατοίκους του νομού Έβρου.
Έκτοτε τα ίχνη τους χάθηκαν μέχρι χθες το μεσημέρι, όταν εκπρόσωπος των τουρκικών Αρχών ενημέρωσε τηλεφωνικά τους συγγενείς του υπαρχιφύλακα, όπως και το Ελληνικό Προξενείο στην Ανδριανούπολη, ότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο Μανώλης Βαλασούδης ελέγχθηκε σε απόσταση 50 μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο, καθώς το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε κατά ένα μέτρο μέσα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.
Με αυτήν την αιτιολογία, ενώ ο υπαρχιφύλακας φέρεται να είχε και ανοιχτή την υπηρεσία GPS στο κινητό του τηλέφωνο, η τουρκική Στρατοχωροφυλακή συνέλαβε το ζεύγος και το οδήγησε ενώπιον των δικαστικών Αρχών, στην Ανδριανούπολη. Ως προς τις κατηγορίες που βαραίνουν τον υπαρχιφύλακα, κατά το οικογενειακό του περιβάλλον, αυτές έχουν να κάνουν με τελωνειακές παραβάσεις.
Παράλληλα, η είδηση της σύλληψης του ζεύγους των Ελλήνων έκανε γρήγορα το γύρο των Τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία αναμετέδιδαν ότι ο 41χρονος υπαρχιφύλακας (αναφέροντας πλήρως και το ονοματεπώνυμό του) συνελήφθη κοντά στο χωριό Doyran (απέναντι ακριβώς από την Ορεστιάδα) και πως μεταφέρθηκε μαζί με τη σύντροφό του, στη Διοίκηση Χωροφυλακής της Περιφέρειας Κεσάνης, αφού προηγουμένως κατασχέθηκαν για έλεγχο τα κινητά τους τηλέφωνα, όπως αναφέρει το protothema.gr.
Κυβερνητικός πυρετός
Στο ενδιάμεσο, ένα διπλωματικό τρίγωνο σχηματίστηκε μεταξύ Ηρώδου Αττικού, Κατεχάκη και Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς «υπήρξε συντονισμένη δράση από πλευράς της Κυβέρνησης», όπως γνωστοποίησε χθες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν αμέσως τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ενήμερος από την πρώτη στιγμή για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, πέρα από τη διασφάλιση των δύο Ελλήνων πολιτών, υπήρξε σχεδόν ακαριαία και λόγω της δεδομένης χρονικής συγκυρίας, καθώς αυξημένα είναι γενικώς το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά αντανακλαστικά στην παραμεθόριο περιοχή του Έβρου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Λευκορωσία.
Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα -με εντολή του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου- και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ενώ σε ανοιχτή γραμμή παρέμεναν μέχρι να διευθετηθούν όλα τα σχετικά ζητήματα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική προξενική Αρχή στην Αδριανούπολη.
Η περιπέτεια του νεαρού ζεύγους είχε, ωστόσο, αίσιο τέλος, καθώς αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης αργά χθες το βράδυ, οι οποίες τους έθεσαν ως μοναδικό όρο να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων. Εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, ο υπαρχιφύλακας και η σύντροφός τους διανυκτέρευσαν υπό επιτήρηση, κατά πληροφορίες, σε ξενοδοχείο στην Ανδριανούπολη, προκειμένου να πάρουν το δρόμο της επιστροφής, ακόμη και εντός της ημέρας, σήμερα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το ζευγάρι πέρασε από το τελωνείο των Καστανιών την Κυριακή και κάτω από άγνωστες συνθήκες εντοπίστηκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη όπου και συνελήφθη από άνδρες του τουρκικού στρατού. Ο αδερφός της Αθηνάς Τζιάκα την αναζήτησε το πρωί της Δευτέρας καθότι η ίδια δεν είχε επιστρέψει από το σύντομο ταξίδι της στην Αδριανούπολη και δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την οικογένειά της. Μάλιστα, η αστυνομία αναζήτησε το πρωί της Δευτέρας στην Αλεξανδρούπολη την 28χρονη γυναίκα χωρίς να καταφέρει να την εντοπίσει.
Στη συνέχεια, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές επικοινώνησαν με τις τουρκικές και ενημερώθηκαν ότι το ζευγάρι κρατείται στο Α.Τ Αδριανούπολης, με την κατηγορία ότι εντοπίστηκαν εντός της απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης.
Τα σχόλια των τουρκικών ΜΜΕ
Η υπόθεση δεν άργησε να πάρει διαστάσεις, με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας να «χύνουν» μελάνι πάνω στο θέμα της σύλληψης. Εστιάζουν στο ζήτημα του εντοπισμού τους σε απαγορευμένη ζώνη, αφήνοντας αιχμές για την πραγματική αιτία της μετακίνησης των δύο Ελλήνων. Ταξιδεύοντας με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, ο Μανώλης διαπιστώθηκε ότι μπήκε στην στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη κοντά στο χωριό Doyran, απέναντι από την Παλαιά Σαγήνη, στην τουρκική πλευρά του Έβρου», μετέδωσε το Habertürk, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας αστυνομικός κατηγορείται πως μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη με το GPS του ανοιχτό.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο αστυνομικός και η κοπέλα του «οδηγήθηκαν και κρατούνται στη Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής στην Κεσσάνη και ότι στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η γενική εισαγγελία της Κεσσάνης, κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν τα κινητά τηλέφωνα και τα πράγματα του Έλληνα αστυνομικού και της φίλης του».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο πατέρας της Αθηνάς, Δημήτρης Τζιάκας, είχε – προ εξαετίας – συλληφθεί και κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές ότι δήθεν είχε εισέλθει παράνομα σε τουρκικά ύδατα με την ιδιότητα του ψαρά. Το περιστατικό συνέβη, συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου του 2015, σε τουρκικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Δέλτα του Έβρου. Στη δίκη που ακολούθησε ο κ.Τζιάκας αθωώθηκε, όπως και άλλοι δύο που επέβαιναν μαζί του στο αλιευτικό σκάφος.
Οι τρεις Έλληνες αλιείς είχαν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, δεν προέκυψε, όμως, κατά την τελική νομική κρίση παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Ύστερα, δε, από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική Λιμενική Αρχή της Αλεξανδρούπολης και τις τουρκικές διωκτικές αρχές, κυβερνήτης και πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κύρωση. Επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στην Αλεξανδρούπολη.