Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο – Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν σε Οικονομία, Ασφάλιση, Υγεία
Πλούσια ήταν η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, οι δράσεις για την Οικονομία, την Ασφάλιση και την Υγεία.
Όσον αφορά την Οικονομία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαος Παπαθανάσης παρουσίασε την πορεία υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαθανάσης, στο σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 718 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20,72 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 99,4% του αρχικού Προϋπολογισμού.
Από τα 536 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, τα 320 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 4,76 δις ευρώ, ενώ περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί με επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με ποσό 667,96 εκ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
Στη νέα πρόταση για το αναθεωρημένο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνονται πρόσθετα έργα που αφορούν κυρίως την ενίσχυση της περιβαλλοντικής πρόληψης (προστασία δασών) και της πολιτικής προστασίας (αντισεισμικοί έλεγχοι δημοσίων κτιρίων), αλλά και τη δημιουργία νέων υποδομών («έξυπνες» γέφυρες). Παράλληλα, εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιπλέον έργα (επισκευή και αποκατάσταση οδικού δικτύου, ανακατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου, αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις) για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες (Έβρος, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα), συνολικού προϋπολογισμού 686 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά την Ασφάλιση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για α) τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, και β) το Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκαν οι κ. Γεωργιάδης και Τσακλόγλου, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μεταρρυθμίζεται συνολικά το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, με στόχο την παροχή συμπληρωματικής σύνταξης κατά την έξοδο των ασφαλισμένων από την αγορά εργασίας, σε εθελοντική ομαδική βάση.
Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, απλοποιούνται οι διαδικασίες σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, διευκολύνεται η ίδρυση πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και θεσπίζονται κανόνες χρηστής διακυβέρνησης τους. Παράλληλα, η εποπτεία τους μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των προϊόντων τους και μετατρέπονται σταδιακά σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης τα υφιστάμενα αλληλοβοηθητικά ταμεία.
Σχετικά με τα κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων, καταργείται από 1/1/2024 η κατά 30% μείωση της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ανάλογος του εισοδήματος που προκύπτει από την απασχόληση του συνταξιούχου.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύνταξης, υπό προϋποθέσεις, σε όσους οφείλουν στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ, ενώ για την επιτάχυνση της απονομής των επικουρικών συντάξεων, ενοποιούνται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ.
Παράλληλα, για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως €200 αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και καθιερώνεται η καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Για το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ – μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου – προβλέπεται σύμφωνα με τους κ. Γεωργιάδη και Τσακλόγου, η δημιουργία ενός μητρώου για την επιλογή εκπαιδευτικών που καλύπτουν τις ανάγκες της υπηρεσίας σε προσωπικό, βασιζόμενου στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας σε συνδυασμό με την επίτευξη μεγαλύτερης ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στις σχετικές διαδικασίες.
Διευθετούνται επίσης ορισμένα ζητήματα αρμοδιότητας της ΔΥΠΑ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της.
Τέλος, όσον αφορά την Υγεία, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το Σχέδιο Βελτίωσης του προγράμματος του Προσωπικού Ιατρού.
Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος, στο οποίο ενοποιούνται η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Το νέο πλαίσιο αποσκοπεί σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, στην ενδυνάμωση της πρόσβασης, τη μείωση των ανισοτήτων, την προώθηση της υγείας και την πρόληψη, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως παραπομπή στο δευτεροβάθμιο σύστημα περίθαλψης και έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την αναβάθμιση σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προβλέπονται η δημιουργία νέας δεξαμενής πρόσληψης Προσωπικών Ιατρών μέσω της παροχής οικονομικών κινήτρων στους γενικούς ιατρούς και τους παθολόγους ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και η διεξαγωγή πιλοτικού προγράμματος επαναπατρισμού γιατρών και παθολόγων.
Επιπλέον, προβλέπεται η πρόσληψη πρόσθετου διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την παροχή υποστήριξης σε όλους τους προσωπικούς γιατρούς.
Πηγή: ΕΡΤ