Μισθωτοί οι διανομείς εισηγείται η Ε.Ε.
Οι προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγές για το καθεστώς εργασίας όσων απασχολούνται σε πλατφόρμες διανομής φαγητού και εφαρμογές διασύνδεσης πελατών και οδηγών θα σήμαινε αρκετά υψηλότερες δαπάνες για τον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας.
Οι προτάσεις αφορούν το ότι οι εργαζόμενοι δεν θα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ η Κομισιόν αποσκοπεί με την κίνησή της αυτή να βελτιώσει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι εταιρείες, εάν εγκριθούν τα σχέδια αυτά, θα οφείλουν να καταβάλλουν έως και 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο, όπως η Ε.Ε. υπολογίζει. Το προσχέδιο περιήλθε εις γνώσιν του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και προβλέπει ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όπως οι Uber Technologies, Deliveroo και Bolt θα δικαιούνται κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι επιπλέον να λάβουν πιστοποίηση ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι.
Η τιμή της μετοχής του ομίλου των κατ’ οίκον διανομών Deliveroo εμφάνισε χθες στις πρωινές συναλλαγές πτώση της τάξεως του 5,6%, ενώ της θυγατρικής της Delivery Hero είχε απώλεια της τάξεως του 2,7%.
Η πρόταση μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση 4,5 δισ. για τις πλατφόρμες και αυξημένα έσοδα κατά 4 δισ. για τα κράτη-μέλη.
Οπως είναι αναμενόμενο, οι ψηφιακές πλατφόρμες τάσσονται κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Προ μηνών η Ισπανία είχε αποφασίσει να κατατάξει τους εργαζομένους στη διανομή φαγητού στην κατηγορία ταχυδρόμων, κάτι που οδήγησε την Deliveroo σε αποχώρηση από την ισπανική αγορά. Αλλες ανταγωνίστριες εταιρείες αποφάσισαν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Κάνοντας μια αξιολόγηση των κινδύνων, σε αναφορά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογίσει τις δυνητικές απώλειες σε θέσεις εργασίας και ίσως οι αλλαγές των κανόνων θα επηρεάσουν δυσμενώς την ευελιξία των εργαζομένων. Συν τοις άλλοις, οι κανόνες αυτοί μάλλον θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους για τις εφαρμογές παράδοσης φαγητού και τις εφαρμογές διασύνδεσης οδηγών-επιβατών, διότι η Κομισιόν υπογράμμισε ότι «ενδεχομένως οι καταναλωτές ίσως κληθούν να καταβάλουν μέρος των αυξημένων δαπανών των πλατφορμών», εάν εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο. Σε σχόλιό της στο κοινωνικό δίκτυο twitter, η εταιρεία διανομής φαγητού JustEatTakeaway, η μεγαλύτερη του είδους στην Ευρώπη, αναφέρει ότι στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ασφάλιση των εργαζομένων.
Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προτάσεις της αποτελούν και τον αποτελεσματικότερο τρόπο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες και να υπαχθούν σε καθεστώς πρόνοιας, ενώ τα κράτη-μέλη θα έχουν αύξηση 4 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές σε ετήσια βάση. Οι προτάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα και μεταξύ άλλων προβλέπουν κάθε άτομο, του οποίου η εργασία ελέγχεται από μία ψηφιακή πλατφόρμα, μπορεί να λογίζει εαυτόν ως υπάλληλο, ανεξαρτήτως του πώς καταχωρίζεται στη σύμβαση εργασίας. Θα εναπόκειται μετά στις ίδιες τις πλατφόρμες να αποδεικνύουν ότι εκείνο το άτομο δεν έχει υπαλληλική σχέση μαζί τους. Οι δε προτάσεις της Κομισιόν θα αφορούν, εάν γίνουν αποδεκτές, δραστηριότητες οι οποίες πληρούν δύο από τα πέντε κριτήρια που ορίστηκαν: να καθορίζουν την αμοιβή των εργαζομένων, να θέτουν προδιαγραφές εμφάνισης και συμπεριφοράς, να ελέγχουν την ποιότητα της εργασίας, να περιορίζουν τη δυνατότητα αποδοχής ή απόρριψης εργασίας ή να περιορίζουν τη δυνατότητα να δημιουργούν oι εργαζόμενοι ένα πελατολόγιο.