Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έξαρση κορονοϊού – Δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα»
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έξαρση κορονοϊού – Δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έξαρση κορονοϊού – Δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Για έξαρση του κορονοϊού που φαίνεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο στο ΕΡΤΝΕWS ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης, επεσήμανε την σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι «σοβαρή ώστε να χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα».

Για την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε : «Η Covid είναι μια από τις λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν διαταραχές της πήξεως. Δημιουργούν θρόμβους. Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Άλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η Covid-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτό το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή της Covid-19, «δεν είναι στο 1% από αυτούς που κολλάνε. Γιατί αν ήταν -ας πούμε- το 1%, θα είχαμε χιλιάδες άτομα μέσα στα νοσοκομεία με πνευμονική εμβολή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι συχνότερη και πως υπάρχει «μια αύξηση σημαντική σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά δεν είναι πάνω από ένα στα 1.000 ή ένα στα 10.000 τα άτομα που θα κάνουν μια τέτοια επιπλοκή».

Για άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών, τόνισε ότι είναι σημαντικό, είναι εάν και εφόσον βγουν θετικοί στον κορονοϊό, «αμέσως να αναζητήσουν θεραπεία από τον γιατρό τους. Υπάρχουν λοιπόν θεραπείες οι οποίες είναι είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια αν δεν μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από το στόμα το οποίο είναι για την Covid και πρέπει να το πάρουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Το άλλο στοιχείο είναι, επειδή έρχεται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες, τις πιθανότητες δηλαδή κάποιος να κάνει και θρομβώσεις αλλά και εμβολές».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως «δεν σημαίνει ότι όποιος εμβολιάζεται έχει μηδενική πιθανότητα να κάνει εμβολή. Απλά έχει πολύ χαμηλότερη πιθανότητα να κάνει εμβολή από έναν που δεν είναι εμβολιασμένος».

«Έχουν παρατηρηθεί», είπε, «πνευμονικές εμβολές και σε νεότερα άτομα δηλαδή και σε άτομα που ήταν 40 και 50 ετών».

Ανέφερε ότι τα «συμπτώματα της εμβολής είναι αιφνίδιος πόνος στο θώρακα ή ακόμα και αιφνίδια δύσπνοια» και πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς «θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο για να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «τα εμβόλια της γρίπης και τα εμβόλια της Covid-19 θα πρέπει να κάνουν οι ευάλωτες ομάδες». Σημείωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα ο εμβολιασμός για την Covid-19 με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και πως οι ευάλωτες ομάδες «θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους για να πάνε να κάνουν αυτά τα εμβόλια όπως και δήποτε».

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή newsbomb.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις