Η Εκκλησία της Κρητης τίμησε τον νομπελίστα της Μεσαράς - Δείτε βίντεο
Η Εκκλησία της Κρητης τίμησε τον νομπελίστα της Μεσαράς - Δείτε βίντεο

Η Εκκλησία της Κρητης τίμησε τον νομπελίστα της Μεσαράς – Δείτε βίντεο

Τον βραβευμένο επιστήμονα με το Τούρινγκ (θεωρείται ως το Νομπέλ της Πληροφορικής) Σήφη Σηφάκη, τίμησε αυτή την Κυριακή 23 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίων Δέκα Δήμου Γόρτυνας η Εκκλησία της Κρήτης. Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαρίου, η Εκκλησία της Κρήτης αποφάσισε να τιμήσει με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση τον Ιωσήφ Σηφάκη ως καταγόμενο από την περιοχή και για την προσφορά του στην Επιστήμη και στην κοινωνία.

Την ανωτέρω τιμητική διάκριση συνόδευε Πάπυρος και επιστήθιος Σταυρός. Η απονομή έγινε από τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο αμέσως μετά την τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

Ο γεννημένος στην Κρήτη, στις 26 Δεκεμβρίου του 1946, Ιωσήφ Σηφάκης, που κατάγεται από τους Αγίους Δέκα, είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2007 τιμήθηκε με το πολύ σημαντικό Βραβείο Τούρινγκ που θεωρείται ως το Νομπέλ της Πληροφορικής.
Έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πληροφορική στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία, κατά την περίοδο των σπουδών του στη Γαλλία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα και έκτοτε ζει εκεί.

Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ. Επίσης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Grenoble, Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Λωζάνης και Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l’Ordre du Merite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur).

To 2009, του απονεμήθηκε το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Το 2012, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Leonardo Da Vinci.

Δείτε βίντεο από το Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις