Συμφωνούν κατ’ αρχήν για ντιμπέιτ οι 4 υποψήφιοι αρχηγοί στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη με τις πρώτες συνεννοήσεις μεταξύ των επιτελείων τους να καταλήγουν σε μια επί της αρχής συμφωνία για τους όρους του debate.
Σε πρώτο χρόνο φαίνεται να έχει βρεθεί κοινός τόπος για τους όρους και το πλαίσιο της τηλεμαχίας.
Ο Νίκος Παππάς βγαίνει επιθετικά και ζητά δυο debate, ένα πριν βγει ο Ιούλιος και ένα τον Σεπτέμβριο. Από το περιβάλλον του επικαλούνται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, την αδυναμία οργανωμένης προσέγγισης της βάσης λόγω καλοκαιρινών διακοπών και την ανάγκη η διαδικασία να απευθυνθεί πλατύτερα στην κοινωνία ως πολιτικό γεγονός.
Ωστόσο το εγχείρημα για την ώρα φαντάζει δύσκολο καθώς ήδη η Έφη Αχτσιόγλου έχει προγραμματίσει περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου εκκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και τα Γιαννιτσά την ιδιαίτερη πατρίδα της.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν επιθυμούν είναι η αναμέτρηση να θυμίζει την αντίστοιχη που είχε ακολουθηθεί στο debate μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ το 2022.
Χωρίς ρολόι
Από τις πρώτες συνεννοήσεις μεταξύ των επιτελείων έχει διαφανεί ότι τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφωνούν με την πρόταση του Νίκου Παππά επί της αρχής.
Και οι τρεις σημειώνουν ότι η αναμέτρηση δεν θα πρέπει να γίνει με τους «παραδοσιακούς» όρους που διεξάγονται τα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων.
Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά σημειώνουν από αυτό που είχε υποστηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις στη διακομματική επιτροπή στις εθνικές εκλογές για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες των τεσσάρων υποψηφίων η συζήτηση θα πρέπει να είναι βαθιά πολιτική και «χωρίς ρολόγια».
Δεν είναι μια αντιπαραθετική συζήτηση και οπωσδήποτε η συζήτηση δεν θα πρέπει να διεξαχθεί με όρους επικοινωνιακής ατάκας σημείωναν με νόημα από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στην Κουμουνδούρου έχει ήδη φτάσει επιστολή από την ΕΡΤ ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το debate των 4 υποψηφίων.
Κρας τεστ για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι απόδημοι
Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει με το καλημέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και πριν το κλείσιμο για τις καλοκαιρινές διακοπές σήμανε συναγερμό στην Κουμουνδούρου.
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει σήμερα για αυτό το θέμα ενώ ήταν προγραμματισμένο να γίνει η πρώτη συζήτηση για τα ονόματα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης.
Οι απόψεις συντείνουν σύμφωνα με πληροφορίες προς μια επιθετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση για τη σπουδή της να εργαλειοποιήσει το ευαίσθητο αυτό ζήτημα και χωρίς να προηγηθεί σε βάθος διαβούλευση για να αναζητηθούν συναινέσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα προτάξουν με ένταση το ζήτημα της διευκόλυνσης της ψήφου των πολιτών που στις εκλογές δεν βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους, όπως συνέβη με τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές και δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ακούγονται και φωνές στο εσωτερικό του κόμματος για το πως θα πρέπει να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο θέμα που λαμβάνει και εθνικό χαρακτήρα ώστε να μην φανεί ότι αρνούνται το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς.
Σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην πρόταση του 2019 που είχε καταθέσει τότε και που πατά πάνω στο μοντέλο της Γαλλίας και της Γερμανίας και προβλέπει τη διαίρεση της ομογένειας σε μονοεδρικές περιφέρειες με ενιαία λίστα υποψηφίων για όλα τα κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα είναι το πρώτο σημαντικό νομοσχέδιο με βαθιά πολιτική και ιδεολογική χροιά για το οποίο τόσο ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος όσο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να δείξουν και τα αντίστοιχα αντανακλαστικά την ώρα μάλιστα που το κόμμα βρίσκεται ακόμη σε φάση μετάβασης μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας.
Η όποια στάση θα αποφασιστεί θα πρέπει να είναι προϊόν συνεννόησης μεταξύ των στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας με μια πρώτη εκτίμηση για τη στάση του κόμματος στην ολομέλεια θα γίνει στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ.