Σκρέκας: Πρόστιμα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια για προϊόντα «μαϊμού» με ένδειξη ΠΟΠ
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800 ευρώ για προϊόντα που έφεραν «μαϊμού» ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έχουν επιβάλλει οι αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο είπε «Δυστυχώς συστηματικά οι καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως είναι η φέτα και πολλές φορές τους παραπλανούν και προσφέρουν μη ΠΟΠ προϊόντα. Πέρα από τη ζημιά στο καταναλωτή αφού τα ΠΟΠ προϊόντα είναι ποιοτικά και ακριβότερα, προκαλεί τεράστια ζημία στη παραγωγική βάση της χώρας στους κτηνοτρόφους αγρότες και τη μεταποίηση. Αυτό θα το σταματήσουμε», για να προσθέσει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί τα πρώτα πρόστιμα.
Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε πως:
– Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που διέθετε χύμα λάδι παράνομα σε επαναγεμιζόμενες φιάλες «τιμωρήθηκε» με πρόστιμο 500 ευρώ
– Σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παραπλάνηση πελατών καθώς εμφάνισε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν.
– Ξενοδοχείο και εστιατόριο στην Κυπαρισσία διέθεταν χύμα λάδι και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο με 500 ευρώ
Ο κ. Σκρέκας είπε πως το υπουργείο έχει την βούληση «να προστατεύσουμε τη παραγωγή και αυτό κάνουμε. Θα προστατευτεί ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο μεταποιητής».
«Αυτοί είναι οι 7 άξονες προτεραιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης για μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία»
Εν τω μεταξύ, Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στους 7 βασικούς άξονες προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης:
1. Προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό και αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας.
2. Υλοποίηση της κρίσιμης εθνικής στρατηγικής για τη επέκταση και ισχυροποίηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.
3. Στήριξη και προστασία των ελληνικών προϊόντων, με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων.
4. Περαιτέρω απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
5. Κεντρικοποίηση, διαφάνεια και λογοδοσία στις δημόσιες συμβάσεις.
6. Σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την αγορά και τη μεταποίηση.
7. Αξιοποίηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, τόνωση της ανταγωνιστικότητας.