Ζούκερμπεργκ vs Μασκ: Το «αντι-Twitter» του Facebook ξεκίνησε σε 100 χώρες
Ζούκερμπεργκ vs Μασκ: Το «αντι-Twitter» του Facebook ξεκίνησε σε 100 χώρες

Ζούκερμπεργκ vs Μασκ: Το «αντι-Twitter» του Facebook ξεκίνησε σε 100 χώρες

Διαθέσιμη σε χρήστες περίπου 100 χωρών είναι από τα ξημερώματα της Τετάρτης η πλατφόρμα ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων «Threads», ένα παρακολούθημα του Instagram και νέο προϊόν του Facebook, αρκεί, βέβαια, οι χρήστες αυτοί να μην τυγχάνουν Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς το «Threads» απευθύνεται -προς το παρόν τουλάχιστον, σε ένα παγκόσμιο κοινό μεν, πλην Ευρώπης δε. Διότι η νέα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των ευαίσθητων ιδιωτικών δεδομένων είναι ιδιαιτέρως αυστηρή και, πολύ απλά, το «Threads» κόπηκε στις «εισαγωγικές εξετάσεις» και απέτυχε να αποσπάσει άδεια λειτουργίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεπώς, όσοι αδημονούν να περιεργαστούν τη νέα ψηφιακή εφαρμογή και ενδεχομένως να τη χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου η Meta, δηλαδή ο μητρικός όμιλος του Facebook, βελτιώσει τις προδιαγραφές ασφαλείας προσωπικών δεδομένων της καινούργιας πλατφόρμας. Για το τρέχον διάστημα, όμως, το επιλεγόμενο και σαν «αντι-Twitter του Μαρκ Ζούκερμπεργκ» εισέρχεται στο στίβο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απευθυνόμενο κατά βάσιν στο αμερικανικό κοινό.

Σύμφωνα με τη Μeta ανάμεσα στους επώνυμους που έγιναν μέλη της νέας πλατφόρμας βρίσκονται η τραγουδίστρια Σακίρα, ο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, ο οδηγός της F1 Λάντο Νόρις, ο μπασκετμπολίστας Σεθ Κάρι ενώ φέρονται να έχουν προσεγγιστεί η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Δαλάι Λάμα.

Βασικά χαρακτηριστικά του Threads είναι ότι οι αναρτήσεις μπορεί να είναι έως 500 χαρακτήρες (280 στο Twitter) και τα βίντεο έως πέντε λεπτά. Οι αναρτήσεις μπορούν επίσης να «μοιραστούν» ως link σε άλλες πλατφόρμες, οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν unfollow, block, restrict ή report ενώ υπάρχουν και φίλτρα στις απαντήσεις βάσει ορισμένων λέξεων-κλειδιά.

Ο Ζούκερμπεργκ σε ανάρτησή του στο Threads ανακοίνωσε ότι τις πρώτες δύο ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας του Threads είχαν εγγραφεί δύο εκατομμύρια χρήστες ανάμεσα τους οποίους ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ο οποίος έγραψε «Thready, steady, go…».

zuckerberg1

Όπως μεταδίδει ο Guardian οι αντιδράσεις από την πρεμιέρα του Threads ήταν κατά βάση θετικές – χωρίς να λείψουν και όσοι δήλωσαν επιφυλακτικοί – με αρκετούς να επαινούν την εύκολη χρήση της νέας πλατφόρμας προειδοποιώντας τον Έλον Μασκ ότι θα πρέπει να ανησυχεί καθώς η ταχύτατη «συνεργασία» με το Instagram δείχνει πόσο ισχυρή έχει γίνει η Meta.

H κόντρα Ζούκερμπεργκ-Μασκ

Στις ΗΠΑ, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ανά την υφήλιο, αποτελεί ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος η προσωπική κόντρα ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες -και εξίσου ζάπλουτες- προσωπικότητες της σύγχρονης ψηφιακής αρένας, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook) και τον Έλον Μασκ (Tesla, Twitter). Κι αν ποτέ διοργανωνόταν όντως μια πυγμαχική αναμέτρηση ανάμεσα στους συγκεκριμένους δύο κροίσους, το στάδιο που θα φιλοξενούσε το ματς του αιώνα, θα ήταν σίγουρα κάπου στην αμερικανική επικράτεια.

Επί του παρόντος πάντως, το Facebook επιχειρεί να υφαρπάξει χρήστες από το Twitter, κατ’ ουσίαν αντιγράφοντάς το. Και να εκμεταλλευτεί τις ιδιορρυθμίες του Έλον Μασκ, ο οποίος εφαρμόζει μέτρα τα οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, δυσαρεστούν και δυνάμει απομακρύνουν το κοινό του Twitter. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ολίγων ημερών απόφαση του Μασκ να επιβάλει ανώτατο όριο παρακολούθησης αναρτήσεων, σε εκείνους τους χρήστες που δεν πληρώνουν συνδρομή στο Twitter Blue για τις υπηρεσίες της πλατφόρμας.

Κι επειδή όσοι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το Twitter δωρεάν αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των, κατά προσέγγιση 396,5 εκατ. χρηστών του, εικάζεται ότι πολύ πιο εύκολα θα εγκαταλείψουν το Twitter για κάποια άλλη πλατφόρμα ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων, αντί να ικανοποιήσουν τις παράδοξες αποφάσεις του Μασκ.

Μολονότι οι νέοι περιορισμοί στην πράξη δεν αφορούν στο μέσο χρήστη, η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων αντί του Twitter έχει νόημα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην τρέχουσα συγκυρία. Εξού και δημιουργήθηκε το Threads, το οποίο, βάσει των στιγμιοτύπων οθόνης (screenshots) που έχουν διαρρεύσει, θα διαφέρει ελάχιστα από το Twitter.

Ασφαλώς, ο Ζούκερμπεργκ δεν είναι ο πρώτος που επιχειρεί να σφετεριστεί τη δημοφιλία του Twitter. Παρόμοιες πλατφόρμες (πχ. Bluesky, Spill, Spoutible, Hive, Post News, το Truth Social του Ντόναλντ Τραμπ κ.α.) υπάρχουν ήδη -κάποιες μάλιστα είναι και αρκετά παλιές, όπως το Mastodon. Προφανώς όμως καμία από αυτές δεν έχει γνωρίσει την επιτυχία του Twitter.

Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει από μια ήδη ισχυρή βάση χρηστών, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ χρησιμοποιεί, ευφυώς ομολογουμένως, το Instagram ως εφαλτήριο για το Threads. Δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του Insta να χρησιμοποιήσουν το ίδιο προφίλ στο καινούργιο social medium, μεταφέροντας αυτομάτως την αναγνωρισιμότητά τους -δηλαδή τους followers- στο Threads.

Εάν, δε, στην μετοικεσία από το Twitter στο Threads πρωτοστατήσει κάποια προσωπικότητα ευρύτατης αναγνωρισιμότητας, όπως λ.χ. ο Ντόναλντ Τραμπ με τους σχεδόν 60 εκατ. follower, τότε το καινούργιο μέσον έχει αυξημένες πιθανότητες να εκθρονίσει το Twitter.

Ενώπιον μιας τέτοιας προοπτικής, οποιαδήποτε κριτική ότι ο Ζούκερμπεργκ αντιγράφει ανερυθρίαστα τον Μασκ (ασχέτως εάν ο δεύτερος δεν εφηύρε το Twitter, αλλά απλώς το εξαγόρασε), ελάχιστη σημασία έχει. Άλλωστε, το Facebook έχει τη δική του παράδοση στις αντιγραφές άλλων, είτε επιτυχώς είτε όχι. Του Threads έχουν προηγηθεί οι συνομιλίες μεταξύ χρηστών στο Messenger (από το Discord), το Reels (σύντομα βίντεο αλα TikTok), οι βραχύβιες και αυτο-διαγραφόμενες Stories (κόπια του Snapchat) κ.λπ.

Επομένως, η όποια επιτυχία του Threads εις βάρος του Twitter, ή αλλιώς του Μαρκ Ζούκερμπεργκ επί του Έλον Μασκ, δεν πρόκειται να εδράζεται σε καμία έννοια πρωτοτυπίας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Επιστήμη & Τεχνολογία - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185