Η Κρήτη «σηκώνει τείχος» κατά της βία των γυναικών
Η Κρήτη «σηκώνει τείχος» κατά της βία των γυναικών

Η Κρήτη «σηκώνει τείχος» κατά της βία των γυναικών

Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

«Βάφουμε τον κόσμο πορτοκαλί – Τερματίζουμε τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών»

Ο Δήμος Γόρτυνας συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα μοιραστεί, συμβολικά, σε όλες τις εργαζόμενες του Δήμου Γόρτυνας η χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα (χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση), θα πραγματοποιηθεί διανομή ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια, φέιγ βολάν) σε δημότες κάθε ηλικίας, ενώ θα γίνουν και σχετικές ενημερώσεις από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Γόρτυνας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο Δήμαρχος, Λευτέρης Κοκολάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία στις τρεις γυναίκες θα βρεθεί, κάποια στιγμή στην ζωή της, αντιμέτωπη με μια μορφή βίας, με δράστη τον σύντροφό της: Βία σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, συναισθηματική, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλεται και συνήθως παραμένει ατιμώρητη. Σήμερα που η πανδημία της νόσου Covid-19 και οι επιπτώσεις της δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας και ευνοούν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής – και όχι μόνο – βίας, σήμερα που οι γυναικοκτονίες και τα εγκλήματα εις βάρος των γυναικών πολλαπλασιάζονται, οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε και να αναλάβουμε δράση.

Λέμε όχι σε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Ενισχύουμε τις υπάρχουσες δομές στήριξης και προστασίας των θυμάτων. Επενδύουμε στην Παιδεία, ώστε να εξαλείψουμε τις κακοποιητικές συμπεριφορές και να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που πηγάζουν από τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Απαιτούμε την αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και διεκδικούμε την ισχυροποίησή του, ώστε οι γυναίκες που υφίστανται βία να μην είναι πια μόνες.

Στις 25 Νοεμβρίου, “βάφουμε τον κόσμο πορτοκαλί” και ενώνουμε την φωνή μας με τις γυναίκες που τολμούν να πουν “όχι” στον κύκλο της βίας».

Η Κρήτη «σηκώνει τείχος» κατά της βία των γυναικών

Φωταγωγείται πορτοκαλί το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

H 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Στο πλαίσιο της φετινής εκστρατείας με τίτλο «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ», και των σχετικών δράσεων που αναλαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για 16 ημέρες (έως και την 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη της έμφυλης βίας, το κεντρικό κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Πλατεία Ελευθερίας θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα (παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης), αύριο Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, δραστηριότητα που έχει υιοθετηθεί ήδη από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, το Δήμο Ηρακλείου και το Δήμο Χανίων.

Δράσεις του Δήμου Χανίων για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα ενάντια στην Έμφυλη Βία

Ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας ενάντια στην Έμφυλη Βία, διοργανώνει μια σειρά από δράσεις για την ευαισθητοποίηση-ενημέρωση του κοινού.
Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χανίων θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟ.Μ.Υ. του Νομού Χανίων, ώστε να συνομιλήσουν με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές γύρω από την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας και να επιμορφώσουν, σχετικά με την ανίχνευση της ενδοοικογενειακής βίας και τους κατάλληλους τρόπους προσέγγισης των γυναικών.

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκος Δράμας, την Πέμπτη 25η Νοεμβρίου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (πλατεία Κατεχάκη), θα προβληθεί μία σειρά ταινιών με θέμα την έμφυλη βία, σε δύο ζώνες, απογευματινή (19.00) και βραδινή (21.00). Πριν από την προβολή των ταινιών θα υπάρξει ενημέρωση στους θεατές, καθώς και μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων. Είσοδος ελεύθερη.
Ο Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, θα φωτιστεί σε πορτοκαλί χρώμα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Orange Days» του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Αρετούσα», μέλους του Διεθνούς Σοροπτιμισμού.

Παράλληλα, στον εξωτερικό τοίχο του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» θα γίνονται συνεχείς προβολές μίας σειράς από βίντεο* του ΚΕΘΙ, σχετικά με τη συντροφική βία στους εφήβους. Πρόκειται για 3 διαδοχικά βίντεο με υπότιτλους σε 4 διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί), ώστε να συμπεριλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού που διαβιεί στην πόλη μας.

Η Κρήτη «σηκώνει τείχος» κατά της βία των γυναικών

Το βίντεο του Δήμου Ρεθύμνου 

Τα στελέχη της Κοινωνικής Υυπηρεσίας Δ.Ρ και του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε συνεργασία με τη Γυναικεία Ομάδα Ποδοσφαίρου του αθλητικού Σωματείου "Αστέρας Ρεθύμνου" έφτιαξαν ένα βίντεο κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες.

Στο βίντεο, οι παίκτριες της ομάδας εκφράζονται με μηνύματα που αφορούν το φαινόμενο της βίας κατά των Γυναικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα έμφυλης βίας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα