Δίκη Πισπιρίγκου - Παιδίατρος: «Τρία παιδιά έπαθαν ανακοπή χωρίς παθολογικά αίτια, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό;»
Δίκη Πισπιρίγκου - Παιδίατρος: «Τρία παιδιά έπαθαν ανακοπή χωρίς παθολογικά αίτια, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό;»

Δίκη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος: «Τρία παιδιά έπαθαν ανακοπή χωρίς παθολογικά αίτια, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό;»

«Δυο παιδιά της οικογένειας είχαν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο ήταν στη ΜΕΘ μετά από ανακοπή χωρίς παθολογικά ευρήματα. Πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;», είπε σήμερα καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η παιδίατρος – εντατικολόγος Γεωργία Μάρκου, η οποία είχε εξετάσει την 9χρονη Τζωρτζίνα όταν αυτή είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο του Ρίου μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας.

Όπως είπε η μάρτυρας, το στοιχείο αυτό αλλά και το γεγονός ότι η κατηγορούμενη σήμερα μητέρα του κοριτσιού, είχε μια συμπεριφορά «αποστασιοποιημένη και ψυχρή, η οποία δεν ταίριαζε με το δράμα που ζούσε», οδήγησαν τους γιατρούς να σκεφτούν μήπως εκείνη είχε προκαλέσει «κάποιο κακό στα παιδιά», αφού ήταν παρούσα στους θανάτους και των τριών κοριτσιών της. «Ήταν μια σκέψη πολύ δύσκολη» ανέφερε η κ. Μάρκου αλλά όπως είπε, «από την άλλη είχαμε δυο παιδιά νεκρά, την Ίριδα και τη Μαλένα και ένα με ανακοπή στη ΜΕΘ χωρίς παθολογικά ευρήματα».

Μιλώντας για την κατάσταση της υγείας της μικρής Τζωρτζίνας η παιδίατρος ανέφερε πως όλες οι εξετάσεις της δεν έδειξαν κάποιο παθολογικό πρόβλημα, πλην όμως, όπως ανέφερε, όσο το παιδί ενώ βρίσκονταν Παιδιατρική Μονάδα του νοσοκομείου παρουσίαζε διάφορα επεισόδια με σιελόρροια, βήχα και βραδυκαρδία αλλά αυτά ποτέ δεν εκδηλώνονταν ποτέ τις τρεις φορές που είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ.

Μεταξύ άλλων στη κατάθεσή της η μάρτυρας ανέφερε: «Μάθαμε για τη Μαλένα ήταν ένα παιδί που ήταν καλά και οι εξετάσεις του δεν έδειχναν να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία. Μετά ήταν και το μωρό που πέθανε στη κούνια… Συνδυάζοντας όλα αυτά και βλέποντας και τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν κάπως ψυχροί, αποστασιοποιημένοι σκεφτήκαμε μήπως συνέβαινε κάτι άλλο. Κυρίως από τη πλευρά της μητέρας, από την οποία δεν είδαμε μια αντίδραση που να ταιριάζει με το μέγεθος του δράματος που ζούσε αυτή η γυναίκα. Ήταν κάπως σαν ψυχρή, αποστασιοποιημένη. Ήταν πολύ δύσκολη για εμάς αυτή η σκέψη αλλά σκεφτήκαμε μήπως η μητέρα έχει προκαλέσει κάποιο κακό, γιατί ήταν παρούσα σε όλα τα παιδιά».

Ακόμη, στην κατάθεσή της η κ. Μάρκου αναφέρθηκε, όπως έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοί της που έχουν καταθέσει στη δίκη, στις ενέργειες του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει με τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη αλλά και στη προτροπή του προς τους γονείς της 9χρονης να δουν ψυχίατρο. «Οι ψυχίατροι ζήτησαν να δουν τη μητέρα αλλά εκείνη ήταν αρνητική να ξαναπάει» τόνισε η κ. Μάρκου σημειώνοντας πως στο μεταξύ η κατάσταση της Τζωρτζίνας «βελτιώνονταν», ενώ ήδη είχε γίνει η συνεννόηση να μεταφερθεί στη Αθήνα ώστε να της τοποθετηθεί απινιδωτής.

«Μετά από αυτό ήρθε πάλι σε εμάς για γαστροστομία. Η μητέρα του εκπαιδεύτηκε πώς να της χορηγεί το φαγητό και τα φάρμακα από τη γαστροστομία και μετά το παιδί πήρε εξιτήριο από εμάς» είπε η παιδίατρος για να συνεχίσει: «Πήγε στο σπίτι και εκεί άρχισε να παρουσιάζει εμέτους (…) Έγινε εισαγωγή στη παιδιατρική, εκεί το παιδί παρουσιάζει επεισόδια με βραδυκαρδία, σιελορία, κ.ά και αποφασίστηκε να μπει στη ΜΕΘ όπου έμεινε τη πρώτη φορά για 12 ώρες. Εκεί δεν παρουσίασε καμία αρρυθμία, τίποτα απειλητικό για τη ζωή ήταν σταθερή», ανέφερε η μάρτυρας για να επισημάνει πως το ….πήγαινε – έλα του κοριτσιού από τη Παιδιατρική Κλινική στη ΜΕΘ του Ρίου έγινε τρεις φορές συνολικά αλλά όσο η 9χρονη νοσηλεύονταν στην Εντατική δεν παρουσίαζε κανένα «φαινόμενο».

Αλ. Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης Πισπιρίγκου): Τι γνωρίζεται για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων;

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε τι σχέση έχει αυτό δεν είναι αντικείμενο της δίκης

Κούγιας: Δεν θέλω να πω, έχει σχέση με την αξιοπιστία των μαρτύρων.

(…)

Κούγιας: Διδάσκεται στην ιατρική η ηθική της ιατρικής; Διδάσκεται ότι ο γιατρός πρέπει να φροντίσει για το ευ ζην;

Μάρτυρας: Βεβαίως, αλλά ο γιατρός θα πρέπει να κάνει τα πάντα για τη ζωή του ασθενούς.

Κούγιας: Ποιος είναι ο χρόνος αναζωογόνησης που επιτρέπει σε έναν ασθενή να ζήσει αξιοπρεπώς; Να μας πείτε βιβλιογραφία…

Μάρτυρας: Δεν είναι αυτό κάπου καταγεγραμμένο και σαφές. Σίγουρα δε μπορείς να διακόψεις τη ΚΑΡΠΑ πριν τα 20 λεπτά, όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Κούγιας: Ο αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος που έκανε ΚΑΡΠΑ 50 λεπτά στο παιδί δεν γνώριζε ότι στα 20 λεπτά έπρεπε να σταματήσει; Δεν έχει ευθύνη;

Μάρτυρας: Δεν είναι μόνο θέμα ευθύνης, είναι θέμα ότι αγωνίζεσαι για τη ζωή του ασθενούς. Δεν υπάρχει πρέπει να σταματήσεις. Είναι ανάλογα με τον ασθενή και την κατάστασή του, δεν υπάρχει πρέπει να διακόψεις.

Κούγιας: Τι είπατε στους γονείς του παιδιού για το μέλλον του; Τους είπατε ότι θα έχει τεράστια προβλήματα γιατί η ΚΑΡΠΑ έγινε πέραν των 20 λεπτών, ότι μπορεί να έχει νοητική στέρηση…

Μάρτυρας: Αυτό που απασχολούσε εκείνη την ώρα ήταν αν το παιδί θα κερδίσει ή όχι τη ζωή του. Αυτή η ενημέρωση έπρεπε να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Κούγιας: Τι έπρεπε να κάνουν οι γονείς για να μην τους λέτε απαθείς;

Μάρτυρας: Να πέφτουν στην αγκαλιά των παιδιών της, να κλαίνε αυτό είναι το σύνηθες….

Κούγιας: Πως δικαιολογείτε ότι ενώ κατηγορείται ότι σκοτώσει το παιδί της αυτή είναι ψύχραιμη. Δεν θα έπρεπε να κλαίει και όχι να είναι απαθής όπως λέτε; Γιατί δεν υποκρίνονταν την πονεμένη μάνα;

Μάρτυρας: Εγώ απλά αναφέρω ότι είχε μια συμπεριφορά που μας έκανε εντύπωση όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όλους στη Μονάδα.

Μάλιστα λίγο πριν το τέλος της εξέτασης της μάρτυρα, ο Κούγιας με αφορμή ερώτηση που της έθεσε σχετικά με τη διαδικασία ανάνηψης της μικρής Τζωρτζίνα, ξέσπασε κατά των γιατρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ντροπή σας! Ντροπή σε όλους σας! Παλιάνθρωποι! Είστε συμμορία όλοι». Μάλιστα, ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως επιφυλάσσεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος της μάρτυρα για ψευδή κατάθεση.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή protothema.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185