Eurovision: «Στοπ» στον Ζελένσκι, ήθελε να μιλήσει στον τελικό – Σούνακ και Τζόνσον στο πλευρό του
Απογοητευμένος δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετά την απόφαση των διοργανωτών της Eurovision να μην επιτρέψουν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές κατά τη διάρκεια του τελικού που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Λίβερπουλ.
Σύμφωνα με την EBU (European Broadcasting Union) μια ενδεχόμενη ομιλία του Ζελένσκι στον μουσικό διαγωνισμό θα πολιτικοποιούσε τον θεσμό ενώ παράλληλα, αντίκειται στους κανονισμούς του διαγωνισμού.
Όμως, σύμφωνα με το Sky News και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, η απόφαση της EBU έγινε δεκτή με αρνητικά σχόλια ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε πως ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είναι «απογοητευμένος» από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρά την απογοήτευσή του, δεν προτίθεται να ζητήσει από την EBU να αλλάξει γνώμη για το θέμα.
«Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα ήταν σωστό ο πρόεδρος Ζελένσκι να μιλήσει κατά την διάρκεια της διοργάνωσης και αισθανόμαστε απογοήτευση από την απόφαση της EBU. Οι αξίες και οι ελευθερίες για τις οποίες μάχονται ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο Ουκρανικός λαός δεν είναι πολιτικές, είναι θεμελιώδεις και οι ίδιοι στην Eurovision το αναγνώρισαν το περασμένο έτος όταν ορθώς απέκλεισαν την συμμετοχή της Ρωσίας από τον διαγωνισμό», τονίζει στην σχετική ανακοίνωση ο επίσημος εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision διεξάγεται στο Λίβερπουλ, αν και η Ουκρανία είναι η νικήτρια χώρα του περασμένου έτους, αδυνατεί όμως να φιλοξενήσει τον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στα εδάφη της. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εκφράσει την επιθυμία να εμφανιστεί μέσω video wall και να μιλήσει μπροστά στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν τον τελικό της Eurovision το Σάββατο. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές αν και δήλωσαν πως οι προθέσεις του Ουκρανού προέδρου είναι «αξιέπαινες» τόνισαν πως, δυστυχώς, το αίτημά του αντίκειται με τους κανόνες του διαγωνισμού.
«Ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα διεθνές σόου ψυχαγωγίας και διέπεται από αυστηρούς κανόνες και αρχές, οι οποίες εφαρμόζονται από την ίδρυσή του», ανέφερε η δήλωση της EBU. Στην ίδια δήλωση τονίζεται ότι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του διαγωνισμού είναι η μη πολιτική του φύση. Πάντως, η EBU στην ανακοίνωσή της υπενθύμισε πως στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος 11 καλλιτέχνες από την Ουκρανία και οι νικητές του περασμένου έτους (Kalush Orchestra) ενώ παράλληλα θα προβάλλονται στο video wall 37 τοποθεσίες από την εμπόλεμη χώρα.
Όμως, η απόφαση της EBU δεν απογοήτευσε μόνο τον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον καθώς και τον επικεφαλής των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ. Ο Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε πως θα ήταν δίκαιο να ακουστεί ο πρόεδρος Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Υπάρχει μόνο ένας λόγος που ο διαγωνισμός δεν διεξάγεται στην Ουκρανία και αυτό είναι εξαιτίας του παράνομου πολέμου του Πούτιν». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως «είναι ζωτικής σημασίας όλοι εμείς να μην ξεχνάμε τα δεινά του ουκρανικού λαού την ίδια στιγμή που αυτός ο λαός αντιστέκεται στην ρωσική επιθετικότητα στο όνομα όλων μας».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε: «Έχω μεγάλο σεβασμό για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον λαό του. Πρόκειται για μια υπέροχη χώρα», όμως τόνισε πως θα επιθυμούσε ο μουσικός διαγωνισμός αφού δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί στην Ουκρανία, να γινόταν σε μια χώρα στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως η Σλοβακία, η Πολωνία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα την οποία οι Ουκρανοί θα μπορούσαν εύκολα να επισκεφθούν.