Kίνα: Απροσδόκητη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Απρίλιο
Απροσδόκητη συρρίκνωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Απρίλιο, αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία που παλεύει να ανακάμψει μετά την πανδημία, σε ένα περιβάλλον που η παγκόσμια ζήτηση είναι υποτονική.
Ο δείκτης PMI της μεταποίησης μειώθηκε στο 49,2 από 51,9 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.
Αυτό δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των οικονομολόγων που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 51,4. Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο, όταν ο επίσημος δείκτης PMI μεταποίησης είχε διαμορφωθεί στο 47.
Τα κυβερνητικά μέτρα για την τόνωση του εμπορίου
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο χάρη με τον τομέα των υπηρεσίων να ηγείται της ανάπτυξης, αλλά η εργοστασιακή παραγωγή έχει μείνει πίσω εν μέσω της αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης. Η επιβράδυνση των τιμών και η εκτίναξη των τραπεζικών αποταμιεύσεων αυξάνουν τις αμφιβολίες για τη ζήτηση.
Το Πολιτικό Γραφείο, κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος,τόνισε ότι η αποκατάσταση και η επέκταση της ζήτησης είναι το κλειδί για μια διαρκή ανάκαμψη.Για την τόνωση του εμπορίου και της απασχόλησης, το υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σχέδια, μεταξύ των οποίων η στήριξη των εξαγωγών αυτοκινήτων, η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για επιχειρηματίες από το εξωτερικό και η παροχή επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν απόφοιτους πανεπιστημίου.
Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν στο 47,6 από 50,4 τον Μάρτιο, έδειξε ο δείκτης PMI.
Ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος απασχολεί περίπου το 18% του εργατικού δυναμικού της Κίνας, παραμένει υπό πίεση λόγω της χαλαρής παγκόσμιας ζήτησης. Ορισμένοι εξαγωγείς δήλωσαν στο Reuters ότι έχουν παγώσει τις επενδύσεις και ορισμένοι έχουν μειώσει το κόστος εργασίας ως απάντηση.
Η εμπιστοσύνη στον τομέα των ακινήτων, επί χρόνια πυλώνας της ανάπτυξης της Κίνας, παραμένει εύθραυστη. Ο τομέας πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία 3 χρόνια, οι οποίες περιλαμβάνουν αθετήσεις χρεών των κατασκευαστών και καθυστέρηση της κατασκευής προ-πωλημένων έργων κατοικίας.
Παρόλο που τα μέτρα στήριξης της πολιτικής έχουν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο, παραμένουν θύλακες αδυναμίας και η πλήρης ανάκαμψη φαίνεται να απέχει πολύ.