Στο Ηράκλειο έφτασε πολυμελής οικογένεια από το ματωμένο Σουδάν
Συναισθήματα συγκίνησης, ανακούφισης, χαράς, ίσως και απορίας για τον ξένο τόπο.
Πέντε παιδιά, από 8 ως 18 χρονών, συνοδευόμενα από τη μαμά τους, έφτασαν αργά τη νύχτα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου προερχόμενοι από το ματωμένο Σουδάν.
Η 18χρονη Τάλα, ο 15χρονος Χαλίντ, η 13χρονη Ριμ, ο Ουζιάντ 11 ετών και η 8χρονη Νουρ έφτασαν κουρασμένοι αλλά ασφαλείς στο Ηράκλειο. Κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να φτάσουν από το σπίτι τους στο Χαρτούμ ως το στρατιωτικό αεροδρόμιο, 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Έπρεπε να πάνε εκεί με δική τους ευθύνη και η 39χρονη μαμά τους, η Μουφίντα Χασάν Αλί, πήρε το ρίσκο για να έρθουν στην Κρήτη όπου ζουν τα δύο αδέρφια της. Στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ έφτασαν την περασμένη Τρίτη, ωστόσο δεν απογειώθηκαν μέχρι την Τετάρτη, οπότε και πέρασαν στο Τζιμπουτί. Εκεί τους παρέλαβε η γερμανική πρεσβεία και τους μετέφερε στη Φρανκφούρτη από όπου έφυγαν το απόγευμα το Σαββάτου και έφτασαν με απευθείας πτήση στο Ηράκλειο.
Το σπίτι τους στο Χαρτούμ, γωνιακό, δέχτηκε μια ρουκέτα στο κλιμακοστάσιο που διαπέρασε δύο τοίχους. Από τύχη δεν σκοτώθηκαν τα παιδιά που ήταν στον κάτω όροφο. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Μουφίντα αν όχι να τα πάρει και να φύγουν από εκεί; Τώρα η 39χρονη μητέρα ενώθηκε με τον αδερφό της, Χασάν Αλί Χασάν, που ζει εδώ και 22 χρόνια στο Ηράκλειο, καθώς και με την 31χρονη αδερφή τους, Ομνία. Μια μέρα νωρίτετα, ο Χασάν Αλί και η Ομνία υποδέχτηκαν στο Ηράκλειο και τον άλλο τους αδερφό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η Μουφίντα Χασάν Αλί, περιέγραψε πόσο φοβήθηκε για την ίδια και τα παιδιά της. Αποφάσισε να τα μετακινήσει για 60 χιλιόμετρα μέχρι το στρατιωτικό αεροδρόμιο, έχοντας το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή πυρά θα μπορούσαν να τους πλήξουν θανάσιμα.
“Αυτήν την απόσταση που είναι δύο ώρες με το αυτοκίνητο, πολλοί άνθρωποι την έκαναν με τα πόδια”, είπε στην ΕΡΤ η Ομνία, που οι φίλοι της τη λένε Κρίστι και ζει στο Ηράκλειο από τα 15 της χρόνια. Η ίδια λέει ότι “τις πρώτες μέρες η ελληνική πρεσβεία δεν είχε καμία οργάνωση και οι Έλληνες έπρεπε να μετακινηθούν με δικά τους μέσα και με δική τους ευθύνη”, ενώ συμπληρώνει πως τώρα πια η στενή της οικογένειά είναι ασφαλής αφού, μετά τα αδέρφιά της, και ο σύζυγός της κατάφερε να περάσει οδικώς στην Αίγυπτο και τον περιμένει τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο. “Έχουμε κι άλλους συγγενείς και φίλους κάτω, δεν μπορώ ούτε να σκέφτομαι αυτό που συμβαίνει εκεί, είναι φοβερά, άσχημα, θλιβερά”, μας λέει και προσθέτει ότι “μετά την καταιγίδα ήρθε η ηρεμία τώρα που η οικογένειά μας είναι ασφαλής”.
Τα πέντε παιδιά της Μουφίντα δεν ξέρουν πότε θα ξαναδούν το σπίτι, τα δωμάτιά τους, τους φίλους τους. Τουλάχιστον όμως δεν ακούν ρουκέτες, δεν βλέπουν αιματοχυσίες, δεν φοβούνται.