Χιλιάδες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη
Χιλιάδες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη

Χιλιάδες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη

Με μικρές εκτάσεις στην κατοχή τους, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γης στην Κρήτη  ζητούν να μην χαρακτηριστούν χιλιάδες στρέμματα ως δασικά και περιμένουν την εξέταση των υποθέσεων τους από τις καθ’ ύλην αρμόδιες επιτροπές.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς, καταγράφει το πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες Κρητικούς. Όπως αναφέρει, ακόμη και 1.000 υποθέσεις να εξετάζονται κάθε χρόνο θα απαιτούντο 14 χρόνια για να διεκπεραιωθούν όλες.

Ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Χανίων υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 27.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα Χανιά.

Η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη  σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2021, συνοδεύτηκε γρήγορα από τις πρώτες αντιρρήσεις.

Επειδή οι επιτροπές διεκπεραιώνουν γύρω στις 300 υποθέσεις τον μήνα, ο χρόνος ολοκλήρωσης όλων θα είναι μεγάλος, εκτιμά ο κ. Καλογερής.

Αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν έργα που αφορούν δρόμους, παραλίες, κατασκευές κλπ. Όπως λέει, σύμφωνα με τους χάρτες το 68% του νομού Χανίων έχει χαρακτηριστεί δασικό.

Υπάρχει ένα συμβούλιο για την εξέταση των υποθέσεων στο νησί, αλλά μέχρι πρότινος αδυνατούσε να ανταποκριθεί στον όγκο των υποθέσεων.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη το υπουργείο περιβάλλοντος.

Υπήρξε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Έως τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε ολοκληρωθεί το 95% των χαρτών, επί των οποίων δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ενστάσεις, σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης,  γ.γ. γραμματέας δασών του υπουργείου.

Εναπομένει το 5% όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν την χλωρίδα. Μεγάλο μέρος έχει να κάνει με τον Ασπάλαθο. Πρόκειται για φυτά που χαρακτηρίζουν μια έκταση δασική. Αυτό πλέον νομοθετικά δεν ισχύει. Το ίδιο εφαρμόστηκε με τα φρύγανα.

Όπως σημειώνει ο κ. Αραβώσης, κάποιοι αγροί δασώθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, κάτι που επίσης τακτοποιήθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

«Τώρα δίνουμε προτεραιότητα στην ταχεία δικαστική επίλυση». Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν η λειτουργία των Επιτροπών, καθώς πολλά μέλη παραιτούντο. Τώρα δίνονται οικονομικά κίνητρα. «Διπλασιάστηκαν οι αμοιβές των συμμετεχόντων, ενώ ορίστηκε ένας νομικός ως πρόεδρος κάθε επιτροπής. Έχουμε βάλει μίνιμουμ πλαφόν, την διεκπεραίωση 100 υποθέσεων τον μήνα. Και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι πολύ μεγάλος».

Άλλο ένα ζήτημα που επιλύθηκε είναι το προσωπικό. «Στην Κρήτη έχουμε μηχανικούς, αλλά δεν έχουμε τόσους δασολόγους όσοι απαιτούνται για να συμμετέχουν στις επιτροπές. Στο εξής με ρύθμιση θα μπορούν δασολόγοι από άλλες περιοχές να ενταχθούν στις επιτροπές. Στόχος μας είναι μέσα σε ένα χρόνο να έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις», τονίζει ο κ. Αραβώσης.

Σημειώνεται ότι στον δασικό χάρτη αποτυπώνεται ο χαρακτήρας μιας έκτασης, προκειμένου να διακριθούν και να προστατευθούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Άρα δεν περιέχει μόνον τις δασικές εκτάσεις. Οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν ιδιοκτησία, αλλά τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα αποτυπώνονται στο κτηματολόγιο. Οι δασικοί χάρτες ξεκαθαρίζουν την δημόσια περιουσία, εκτός και αν ο πολίτης μπορεί να αποδείξει το αντίθετο και διαπιστώνουν τυχόν καταπατήσεις. Για τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, εφ’ όσον οι παλαιότερες δεν είναι ευκρινείς και αυτές συγκρίνονται με νεότερες (της περιόδου 2006-2008), οπότε διαπιστώνεται εάν ο χαρακτήρας της έκτασης είναι ίδιος ή εάν έχει αλλάξει.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185