Πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποστολή όπλων, άσκησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποστολή όπλων, άσκησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποστολή όπλων, άσκησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της συμμαχίας και για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία για να πολεμήσει την Ρωσία.

Το Κίεβο ζητά εδώ και πολλά χρόνια την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και ακόμη πιο πιεστικά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022, ως μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας απέναντι στην Μόσχα.

Αν και θετική επί της αρχής για την εισδοχή της Ουκρανίας, η συμμαχία διατηρεί αοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα αυτής της ένταξης, φοβούμενη ότι η κίνηση αυτή θα κινδύνευε να προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου, με το δεδομένο ότι η Μόσχα θεωρεί την διεύρυνση αυτή κόκκινη γραμμή.

«Η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους (τον Ιούλιο) μπορεί να γίνει ιστορική», επέμεινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο. Θα είναι «σημαντικό η Ουκρανία να λάβει την δέουσα πρόσκληση». «Είναι καιρός», είπε.

«Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει»

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε και πάλι την υποστήριξη της Συμμαχίας στους στόχους της Ουκρανίας, αλλά δεν μίλησε καθόλου για χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα είναι η ουκρανική νίκη στον πόλεμο.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας, το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο κύριος στόχος της Συμμαχίας, των συμμάχων, είναι η εξασφάλιση ότι η Ουκρανία θα νικήσει», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο έδωσε την διαβεβαίωση ότι το θέμα της ένταξης θα συζητηθεί κατά την νατοϊκή σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο, στην οποία προσκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμμετάσχει.

«Αναγνωρίζω φυσικά ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι θα θέσει το θέμα της ένταξης, των εγγυήσεων ασφαλείας και αυτό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα», είπε.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, του εκπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ένας από τους στόχους της ρωσικής επίθεσης είναι να εμποδισθεί τυχόν είσοδος της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία «διότι αυτό θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την χώρα και την ασφάλειά μας».

Ως προς το θέμα της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε πιέσεις προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την ενίσχυσή της.

Διότι το Κίεβο δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα άρματα, συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς για να πλήξει τα ρωσικά κέντρα ανεφοδιασμού, πέραν της γραμμής του μετώπου.

Αφού αντιστάθηκαν κατά την διάρκεια του χειμώνα στις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν αντεπίθεση για την άνοιξή ή το καλοκαίρι και για τον λόγο αυτόν πρέπει να υπάρξει πλήρης αναπλήρωση πυρομαχικών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η «πλήρης απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών από τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις».

Ομως, ανάμεσα στην ανεπάρκεια των στοκ, τους φόβους για πολεμική κλιμάκωση και τα επιμελητειακά προβλήματα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν τηρήσει στάση επιφυλακτικότερη από αυτήν που θα ήθελε το Κίεβο.

Ετσι σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχία «να ξεπεράσει την διστακτικότητα των εταίρων μας σε ό,τι αφορά την αποστολή ορισμένων τύπων όπλων, δηλαδή συστημάτων πυροβολικού μακρού βεληνεκούς, σύγχρονης αεροπορίας, πυροβολικού και αρμάτων μάχης».

Περιμένοντας, η Ουκρανία πληρώνει «με τις ζωές των στρατιωτών μας, που δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία εργαλεία άμυνας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι αυριανές συνομιλίες με τα κράτη μέλη της συμμαχίας στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία θα έχουν ως θέμα την αποστολή επιπλέον όπλων, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Συμμαχία έχει επικεντρωθεί στην αποστολή πυρομαχικών για τα οπλικά συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Αναμένω ότι οι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ θα κάνουν νέες συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185