Τον στόχο της υγειονομικής αυτάρκειας της Κρήτης επαναφέρει ο Νίκος Ηγουμενίδης
Τον στόχο της υγειονομικής αυτάρκειας της Κρήτης επαναφέρει με νέα παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο στόχος για την Κρήτη «να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας» πρέπει να γίνει «κανένα περιστατικό να μην χρειάζεται μετακίνηση εκτός Κρήτης για αντιμετώπιση», όπως σημειώνει ο βουλευτής με άρθρο του στον τοπικό τύπο της Κρήτης.
Ο βουλευτής τονίζει μάλιστα ότι η άποψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα ότι «σαφώς δεν είναι υποστελεχωμένα ούτε το ΠΑΓΝΗ, ούτε το Βενιζέλειο» (Πρακτικά Ολομέλειας Βουλής, Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση, 10 Φεβρουαρίου 2023) στρέφεται ενάντια σε αυτό το στόχο. «Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιδιώκουν διαρκώς τα τελευταία χρόνια, όχι απλώς να υποβαθμίσουν και να αποψιλώσουν τις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης, αλλά κυρίως να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών», όπως σημειώνει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Νίκος Ηγουμενίδης.
«Οι προσλήψεις θα πρέπει να αποσκοπούν ώστε κάθε κλινική να έχει την επιστημονική επάρκεια για ανταπόκριση στις απαιτήσεις. Όποιος θέλει να σχεδιάσει για το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Κρήτη πρέπει να λάβει υπόψη ότι τα περιστατικά που σήμερα αντιμετωπίζονται εκτός Κρήτης είναι κυρίως Χειρουργικά (Καρδιοχειρουργικά–
Ειδικά για τα νοσοκομεία ο βουλευτής σημειώνει ότι «Το ΠαΓΝΗ – ναυαρχίδα» των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη – δεν χρειάζεται ΜΑΤ. Χρειάζεται να ενισχυθεί και ως προς τις αναφερόμενες κλινικές και ως προς τις υποδομές, δηλαδή με χειρουργικά τραπέζια, με μονάδα αιμοδυναμικού εργαστηρίου κ.ά. Η πλήρης δραστηριότητα των αναφερόμενων Χειρουργικών Κλινικών είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αύξηση των απαιτήσεων. Επομένως, θα πρέπει να αυξηθούν και τα κρεβάτια ΜΕΘ».
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον επιστημονικό Χάρτη Υγείας της Κρήτης από τον οποίο προκύπτουν οι βασικές αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογηθούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις μετακίνησης του πληθυσμού και τις πραγματικές ανάγκες ανά περιοχή.
«Για παράδειγμα, η πρόσφατη απόφαση θεσμοθέτησης του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) στις Στάβιες, ενταγμένο στο Κ.Υ. Χάρακα- αίτημα που παλέψαμε μαζί με την τοπική κοινωνία – είναι μια απόφαση που βρίσκεται σε συμφωνία με τον Χάρτη Υγείας της Κρήτης. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Χρειάζεται να προχωρήσει η λειτουργία του ΠΙ της Γέργερης με μόνιμο προσωπικό 2 γιατρούς και τουλάχιστον 1 νοσηλευτή, η πλήρης λειτουργία του θεσμοθετημένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Τυμπακίου, να θεσμοθετηθεί το ΠΙ στα Μάταλα. Όσον αφορά τις υποδομές, εκκρεμούν τα κτήρια των ΠΙ στον Κερατόκαμπο και στην Ψαρή Φοράδα, του ΚΥ Βιάννου. Ειδικά για το ΠΙ Κερατοκάμπου, ακόμη να απαντήσει το Υπουργείο Υγείας σε ερώτηση που έχουμε υποβάλλει».
Συνολικά ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατηρεί ότι «μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για την αυτάρκεια της δημόσιας περίθαλψης στην Κρήτη για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επόμενων γενεών. Σε ένα τέτοιο εμβληματικό, οραματικό στόχο, θα πρέπει να υποτάξουμε και τις όποιες παρεμβάσεις μας, για θεραπεία των σημερινών ανεπαρκειών και ελλείψεων του συστήματος. Αυτός πρέπει να είναι και ο δρόμος παρέμβασης της Αριστεράς».
Όλο το άρθρο του Νίκου Ηγουμενίδη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://nigoumenidis.gr/2023/